Temperatur for vin – sådan serverer du vin

Der er stor forskel i hvilken temperatur en vin skal haves når den skal serveres. Rødvine er generelle til de lidt varmere temperaturer, hvor hvidvine gerne skal serveres tæt på køleskabstemperatur. I denne guide gennemgår vi de forskellige vintyper, så du kan finde den optimale temperatur for vin, uanset hvilken type vine, som du er til. 

Sådan opnår du den perfekte serveringstemperatur for vin derhjemme

Hvis man har et budget der tillader det, så kan man nemt opnå den perfekte serveringstemperatur for vin derhjemme. Dette er ikke kun tiltænkt dyre restauranter og flotte hoteller. I dag er det nemlig let for den gængse forbruger at finde udstyr, som ikke sprænger banken og giver dig gode muligheder for at få det meste ud af dine vine ved den bedste temperatur til vinen. 

Hvis du derimod ikke har fancy udstyr ved hånden, som opbevarer dine vine ved den rigtige temperatur, så er der også nogle tips og tricks, som du nemt kan bruge for at opnå den rigtige serveringstemperatur for vine. Det nemmeste er at opbevare vinene en lille smule for koldt, hvorefter du kan tage dem ud fra køl en sum tid før de skal serveres. Dette er specielt givende, hvis man har en rødvin, som man gerne vil give tid til at ilte, samtidig med at den kommer lidt højere op i temperatur, hvorpå man kan opleve alle de bedste sider af vinene. 

Rødvin – temperatur

For en rødvin skal temperaturen gerne være til den mere milde side. Her snakker vi alt fra 12 grader og op til 18 grader varmt. Afhængig af årgang og vintype er der nemlige forskellige punkter hvor vinen opnår sit maksimale og smager hopper mest frem. Desto kraftigere smagen, desto højere temperatur for rødvinen. Ved højere temperaturer får vinene nemlig lov til at åbne sig mere og give nogle af de mere tørre smage, samt tanninerne får mere at spille med. Rødvinstemperaturen er særdeles vigtig, da der ikke er mange, som gider drikke en for varm eller kold rødvin. Det får man intet ud af.

Rødvinstype:Serveringstemperatur:
Lette rødvin12 til 14 grader
Almindelig rødvin14 til 16 grader
Kraftig rødvin16 til 18 grader
Tommelfingerregel for serveringstemperatur for rødvin

En af de mest gængse fejl i forhold til rødvinstemperaturen ved servering er ofte, at de er for kolde. Tænk over hvor du har opbevaret rødvinen og sikr dig, at den har den rigtige temperatur inden du serverer. Brug en dekanter til at åbne og ilte vinen, samtidig med, at du sørger for, at den er klar til servering.

Temperatur for kraftige rødvin 

Temperaturen for kraftige rødvine er den højeste, optimale serveringstemperatur, som du finder på listen. Kraftige rødvine skal gerne serveres ved en temperatur mellem 16 grader og 18 grader. Her får de kraftige rødvine muligheden for at vise hvad de kan i kompleksitet og aromaer, hvilket kan være sværere at opleve, hvis vinen enten er koldere eller varmere. 

Temperatur for lette rødvin

Lette rødvine med mindre kompleksitet og smagsindtryk serveres bedst mellem 12 og 14 grader. Her kan vinen give dig en masse smagsindtryk, samt du kan få det bedste ud af en vin, som du måske har haft lagret i flere år. Serveringstemperaturen er her lidt lavere, da lette rødvine ofte er lidt mindre komplekse i både aromaer og smag.  

Den perfekte serverings temperatur - Rødvin
Den perfekte serveringstemperatur for rødvin

Hvidvin – temperatur

Du tænker måske: Hvor kold skal hvidvin være når de skal serveres? Hvidvins temperaturer er til de lidt køligere grader. Der er ikke så meget kompleksitet i disse vine, som skal have den mildere serveringstemperatur, som vi ser ved rødvine. Hvis du serverer den mellem 6 og 12 grader, så er du i hvert fald inden for skiven, uanset hvilken type hvidvin, som det er. Sødere typer skal være koldere og tørre hvidvine skal være i varmere ende. Det passer til gengæld perfekt til sommervejret, hvor vi oftest drikker hvidvin. En kold drink i hånden for at bugte med varmen er der i hvert fald ikke mange, som siger nej til.

HvidvinstypeServeringstemperatur:
Sød hvidvin6 til 8 grader
Let hvidvin8 til 10 grader
Tør hvidvin10 til 12 grader
Mousserende hvidvin6 til 10 grader afhængig af tørhed
Tommelfingerregel for serveringstemperatur for hvidvin

Temperatur for søde hvidvin

En god, sød sommerhvidvin skal gerne serveres ved 6 til 8 grader i temperatur. Her spiller de søde træk mere ind og du får deres en vinoplevelse, som er tættere på hvad vinbonden har i deres vision. Søde hvidvine er generelt også perfekte til det varmere vejr, hvor en kold forfriskning er den bedste makker. Server den i et højt glas og stil flaske tilbage på køl eller i en isspand for at holde temperaturen for hvidvinen i det rigtige niveau.

Temperatur for lette hvidvin

Ligesom de søde hvidvine, så skal lette hvidvine også have en temperatur, som ligger i den lave ende. Der er ikke så mange kompleksiteter, som spiller ind i vinene, hvis man skærer dem over én kam. Lette hvidvins temperatur skal gerne ligge i spændet mellem 8 og 10 graders celcius for at de kan opnå deres potentiale. 

Temperatur for tunge og tørre hvidvin

Hvis du derimod er til tunge hvidvine, som ofte er krydrede og fyldt med masser af smag, så skal du lidt tættere på rødvinstemperaturerne. En tung hvidvins optimale temperatur ligger i spændet mellem 10 og 12 grader, hvor de får lidt mere plads til at udfolde deres kompleksitet og aromaer. Et godt eksempel er vine lavet på Gewurztraminer. Deres komplekse og krydrede smage skal helst ikke være for kolde, hvorfor de ikke nødvendigvis passer til en glohed sommerdag, men derimod til enten en forårs- eller efterårsaften. 

Portvin – temperatur

Portvins temperatur, er lige som kraftige rødvine, i den høje ende af skalaen for hvilke temperaturer man skal servere en vin ved. Grundet deres kraftige smage og masser af aromaer, så er det vigtigt, at portvinen ikke serveres kold. Der findes eksempler, hvor en portvin måske skal serveres til den lidt køligere side, men det er mere undtagelsen end reglen.

Portvin står også ofte opbevaret på en hylde i det almindelige hjem, hvor der ikke er langt fra opbevaringstemperaturen til servering. Portvin skal serveres ved en temperatur på 16 til 18 grader for at give den de bedste betingelser. 

Mousserende vin og Champagne – temperatur

Alle kender følelsen af Champagne eller mousserende vin til nytårsaften, men ved hvilken temperatur er den egentlig serveret bedst? De flest vil sige, at de skal være kolde, men faktisk så har vinene godt af at stå og løfte temperaturen en smule, hvis de kommer direkte fra køleskabet. Mousserende vin og Champanges temperatur skal nemlig ligge i spændet mellem 6 og 8 grader for at give de bedste muligheder for smagene. Hertil kan man justere en smule, afhængig af om man har en meget sød eller en meget tør vin.

Server Champagne ved 7 grader for at give den de bedste muligheder. Det er også en behagelig temperatur for de fleste vine, som er lavet på grønne druesorter. En god tommelfingerregel er i hvert fald: Hvis den er lavet på blå druesorter, så skal den være mellem 12 og 18 grader – Hvis den er lavet på grønne druesorter, så skal den serveres mellem 6 og 12 grader. Der vil altid være vine, som afviger i forhold til den perfekte serveringstemperatur, men det er mere undtagelsen end reglen. Følg denne tommelfingerregel og ram plet 99 ud af 100 gange, uden at skulle bruge for meget tid på at researche. Skål!