Vinmark i Toscana, vinregion i Italien

Italienske vinområder

De italienske vinområder har store forskelligheder. Jordtyper, varme og druetraditioner varierer meget i der sydeuropæiske land. Derudover er Italien en af de originale vinnationer, som har produceret vin i flere årtusinder. Det lange, støvleformede lang har derudover også store forskelle i traditioner, hvor der kan være forskel i hvordan vinene er produceret og dermed er der også forskel på hvilke druer, som passer bedst ind i de forskellige vinkommuner.

De forskellige italienske vinområder

Fra Piemonte til Veneto og videre til Puglia og Sicilien er der mange anerkendte vinregioner i Italien. Ud over Frankrig, så har de italienske regioner altid været i toppen af verdensvinen. Italiensk vin har generelt været en af de største inden for vinindustrien igennem tiderne. Mange af os har været på ferie i det solrige land, hvor man sandsynligvis også har smagt en række af lokale vine i de regioner, hvor ferierne blev holdt. Desto længere sydpå du kommer, desto mere sol kan druerne få i løbet af deres levetid. Vin har altid været en stor del af den gastronomiske scene i Italien og derfor finder du også mange, som drikker vin hver dag til aftensmaden. 

Inden for hvert vinområde i Italien er der også forskellige kvalitetsniveauer af vin. Det er ikke alle områder, som historisk set har fokuseret på at lave vin af høj kvalitet, så det er hellere ikke alle vinområder, som har vin i alle klassificeringerne. Italien har altid været et vinglad land, hvor meget af produktionen gik til eget forbrug. I romernes tidsalder blev der drukket absurde mængder vin, hvilket stadig er tradition og hverdag i mange af de italienske vinområder.

Kvantitet over kvalitet

Generelt har Italien altid været et land, hvor der er produceret store mængder af vin. I det sydlige Italien har vin altid været en fast del af middagsbordet. Vino de Tovola, også kaldet bordvin, er stadig en stor den af vinproduktionen i de sydlige vindistrikter i Italien. Specielt regionen Campania er i særdeleshed for at være en region, hvor der bliver lavet mest bordvin. Her er det især kvantiteten over kvaliteten. Her finder du ofte druer, som er blandet sammen og druesorter, som producerer store mængder vin i modsætning til at lave vin, som smager så godt som muligt. Vinene smager ikke dårligt, men deres fokus har i lang tid været på kvantitet over kvalitet. I den store vinverden er der derfor ikke mange vine fra de sydlige vinområder i Italien, som er verdenskendte og anerkendte af førende eksperter. 

Klassificering af vindistrikter i Italien

I Italien er de forskellige vinregioner inddelt i forhold til den nationale klassificering. I 1963 kommer den officielle klassificering af vine i Italien: DOC. Det er et sæt regler, som de forskellige producenter skal overholde for at må kalde vinene en bestemt region. Herunder er der f.eks. regler for produktionen og druevalget. 

I Italien kan man klassificere vinene som enten IGT, DOC eller DOCG, hvor den sidstnævnte er den mest prestigefyldte, og kravfyldte kategori. Hvis man ikke overholde kravene til nogle af disse mærkater, som kan man altid kalde sine vine for VDT, Vino de Tovola. Der er stor præstige i at have gode, solide vine, som årgang efter årgang smager fantastisk og bliver solgt med lynets hast. Det er dog oftere i det rigere, nordlige Italien, hvor der bliver fokuseret på at lave de bedste vine i verden af nogle af de mest anerkendte druer. 

Kort over italienske vinregioner
Vinmarker i Italien