Vinlande

Vinproducerende lande

Vinproduktion er en stor industri i mange lande og regioner. Den Europæiske Union er især verdens største producent af vin. USA og Kina er også store producenter af vin. Generelt findes der en lang række, som man vil betegne som vinlande, men i virkeligheden er der få af dem, hvor vin er indgroet i kulturen og levemåden. Her snakker vi selvfølgelig om de klassiske vinlande – Frankrig og Italien. Der er nok flere, som falder i denne kategori – Spanien og Portugal ligger da også i niveauet lige under.

De 10 bedste lande i verden til vinproduktion er: Frankrig, Italien, Spanien, Portugal, Australien, Sydafrika, Argentina, Chile, New Zealand og USA. Franskmændene producerer omkring 34 % af verdens vin. Det skyldes, at Frankrig har et tempereret klima og mange vinmarker, samt en utrolig lang historie og kultur for vinlavningen. Vin har altid været en del af middagsbordet og mange bønder har levet af at producere vin til landsbyerne. 

Hvilket klima skal et land have for at kunne producere vin?

Den vigtigste faktor, der bestemmer kvaliteten af vin, er klimaet. De bedste vinproducerende lande er dem med et tempereret klima med gennemsnitstemperaturer på mellem 10 og 20 grader Celsius og en årlig nedbør på under 800 millimeter. Det er også derfor, at man ser lande fra det sydlige Europa, som har den længste historie inden for vinproduktion. Jo længere nord du kommer, desto sværere bliver det at dyrke de klassiske druesorter, som kræver både vand, varme og sol. 

Udviklingen af vinlande og druesorter har dog gjort, at der er kommet flere og flere sorter, som ikke nødvendigvis kræver en masse soltimer hele året rundt. Det er også derfor, at vi i dag kan se vin blive produceret i et land som Danmark. Hvis man læser nærmere på etiketterne på vinene, så kan man dog hurtigt spotte, at det er nogle andre sorter af druer end man kender fra de klassiske vinlande i Sydeuropa. 

Hvilket land producerer mest vin?

Historisk set har landene omkring Middelhavet domineret vinproduktionen globalt. Men i dag er verdens største vinproducent faktisk Italien. Landet producerer over 20% af al vin på verdensplan – nærmere bestemt omkring 50 millioner hektoliter om året.

Italien har et varmt middelhavsklima med lange, tørre somre, der giver perfekte betingelser for dyrkning af druer. Kombineret med landets lange vinhistorie og tradition for kvalitetsvine, har det gjort Italien til en vinmagt. Landet har over 1 million vindyrkere og en vinproduktion der foregår i alle regioner.

På andenpladsen over de største vinlande finder vi Frankrig. Selvom produktionsmængden er mindre end Italiens, er Frankrig stadig berømt for nogle af verdens bedste kendte vine som Bordeaux og Champagne. Herefter følger lande som Spanien, USA og Argentina, der alle producerer hundredevis af millioner liter vin om året.

Mens de europæiske lande fortsat dominerer mht. anseelse og prestige indenfor vin, har ”new world” lande som USA, Chile, Sydafrika og Australien indhentet meget på både produktionsmængder og kvalitet de seneste årtier. Men når vi kigger isoleret på den rene produktionsstørrelse, er den italienske vinindustri altså stadig uden konkurrent globalt. Landet synes at have fundet den perfekte formel for storproduktion af populære kvalitetsvine.

Hvilke lande producerer mest vin?

  1. Italien – 44,5 mio hl
  2. Spanien – 35,0 mio hl
  3. Frankrig – 34,2 mio hl
  4. USA – 24,1 mio hl
  5. Australien – 14,2 mio hl
  6. Chile – 13,4 mio hl
  7. Argentina –  12,5 mio hl
  8. Sydafrika – 10,6 mio hl
  9. Tyskland – 8,8 mio hl
  10. Portugal – 6,5 mio hl

Hvilke lande drikker generelt mest vin?

  1. USA – 33,0 mio hl
  2. Frankrig – 24,7 mio hl
  3. Italien – 24,5 mio hl
  4. Tyskland – 19,8 mio hl
  5. Storbritanien – 13,3 mio hl
  6. Kina – 12,4 mio hl
  7. Rusland – 10,3 mio hl
  8. Spanien – 9,6 mio hl
  9. Argentina – 9,4 mio hl
  10. Australien – 5,7 mio hl

Hvilke lande drikker mest vin pr. indbygger om året?

  1. Portugal – 51,9 liter
  2. Italien – 46,6 liter
  3. Frankrig – 46,0 liter
  4. Schweiz – 35,7 liter
  5. Østrig – 29,9 liter
  6. Australien – 27,8 liter
  7. Argentina – 27,6 liter
  8. Tyskland – 27,5 liter
  9. Sverige – 27,0 liter
  10. Nederlandene – 24,2 liter