Vin fra Slovenien

Slovensk vin

Vinindustrien i Slovenien er en af de vigtigste industrier i landet. Det ældste vidnesbyrd om vinproduktion går tilbage til 4000 f.Kr. Slovenske vine er ikke så kendte som vine fra andre lande, men det betyder ikke, at de er mindre lækre. Der er over 300 vingårde i Slovenien, og mange slovenske vingårde har vundet internationale priser for deres vine. Vin fra Slovenien er bedre end andre vine på grund af den jord, den vokser i. Vin, der dyrkes i Slovenien, kendt som istrisk vin, har en kort vækstsæson, hvilket betyder, at druerne plukkes tidligere på sæsonen end andre vine. Dette giver mulighed for højere sukkerindhold og en rigere smag.

Hvad kendetegner vin fra Slovenien?

Vin fra Slovenien har vundet popularitet i de senere år. Denne vin er lavet af mørke bær og frugter med en lille smule krydderi. Vinen kan være perfekt til at kombinere med chokoladedesserter eller lammeretter. Terrænet i Slovenien er for det meste kuperet, med nogle lave bjergkæder. Vinproduktionen i Slovenien har været under udvikling i omkring 2000 år, og den er blevet en vigtig del af den slovenske kultur. Som så mange andre vinlande, så er der nogle bestemte regioner, som enten er bedre egnet til vinproduktion eller er mere kendte for deres produktion.

Afhængig af hvor du får vinen fra, så vil der være forskellige jordtyper, produktionsmetoder og producenter, som alle har deres egne kendtegn. Lige som så mange andre lande, så findes der ikke en bestemt vin, som udgør hele vinindustrien, men derimod mange forskellige slags af forskellige druer.

 

Slovensk vin
Hvidvin

Hvad er de mest populære slovenske vine?

De mest populære vine i Slovenien er hvidvinen Žametna Črnina og rødvinen Modra Frankinja.

Žametna Črnina er en druesort fra den nordøstlige del af Slovenien, og den anses for at være en af de bedste slovenske vine. Den er lavet af druer, der dyrkes på vinmarker i regionerne Steiermark, Kärnten og Carniola. Vinen er udelukkende lavet på den ældste druesort, som man finder i Slovenien. Modra Frankinja er en rødvin med en karakteristisk duft af brombær, blåbær, blomme eller kirsebærsten. Denne slovenske vin er blevet produceret i århundreder, og det er en af de mest populære i Slovenien pga. dens frugtige smag. Modra er den mest berømte rødvin i Slovenien.

Slovenske vine er et perfekt match til mange typer mad. De har en bred vifte af smage og aromaer, der vil komplementere dit måltid. Malvasia Istriana er f.eks. en vin lavet af de istriske Malvasia-druer, som er en aromatisk drue, som har været brugt i vinfremstilling i århundreder. Vinen er let, tør og sprød med en frugtagtig smag. Den passer godt sammen med fisk og skaldyrsretter som rejer, kammuslinger, muslinger eller laks. Derudover laver de generelt en god Chardonnay i Slovenien, som kommer med en let eller medium krop, samt en tør til sød smag. De passer ofte godt til lyst kød og sommerretter, hvor vinene skal give noget modspil.