Hjem Lande Portugal
a
Portugisisk vin

Portugisisk vin

Portugisisk vin har eksisteret i flere tusinde år. Den portugisiske vinindustri er en af verdens ældste og mest traditionelle, med en historie, der går tilbage til romertiden. Portugal er den syvende største eksportør af vin i verden. Landet producerer for det meste røde og hvide vine, men det er også kendt for sine forstærkede vine som portvin, Madeira-vin og Vinho Verde. Portugiserne er også kendt for at producere en sød dessertvin kaldet Moscatel de Setúbal. Portugal har over 800 indfødte druesorter, der bruges i sin produktionsproces. Nogle af disse omfatter Touriga Nacional, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Barroca (Touriga Franca), Tinta Amarela (Aragonês) og Trincade.

Hvad er nogle af de ældste portugisiske vine?

De ældste portugisiske vine går tilbage til Romerriget. De blev lavet af en gruppe mennesker kaldet “vinicultores”. Vinene blev opbevaret i amforaer og begravet under jorden. Romerne forlod Portugal, men deres vinfremstillingsteknikker bruges stadig i dag. Den ældste dokumenterede vinstok i Portugal er i haven ved klosteret Batalha. Det er en vinstok, som blev plantet i 1418.

Der er mange gamle portugisiske vine, der er værd at nævne, men den mest kendte er Vinho Verde. Det er en hvidvin, der ofte serveres til skaldyrsretter eller som aperitif før aftensmaden.

 

Portugisisk vin

Forhandlere af portugisisk vin:

Portugisisk vin

Hvordan er den portugisiske vinindustri i dag?

Portugisisk vin har eksisteret i flere tusinde år. Den portugisiske vinindustri er en af verdens ældste og mest traditionelle, med en historie, der går tilbage til romertiden. Portugal er den syvende største eksportør af vin i verden.

Landet producerer for det meste røde og hvide vine, men det er også kendt for sine forstærkede vine som portvin, Madeira-vin og Vinho Verde. Portugiserne er også kendt for at producere en sød dessertvin kaldet Moscatel de Setúbal.

Portugal har over 800 indfødte druesorter, der bruges i sin produktionsproces. Nogle af disse omfatter Touriga Nacional, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Barroca (Touriga Franca), Tinta Amarela (Aragonês) og Trincade.

 

Hvad er nogle af de mest kendte regioner for portugisisk vin?

De tre mest berømte portugisiske vinregioner er Douro-dalen, Alentejo og Dão.

Douro-dalen ligger i den nordøstlige region af Portugal. Det er et UNESCOs verdensarvssted. Regionen har et unikt mikroklima, der producerer vine med høje tanniner og lavt syreindhold.

Alentejo ligger i den sydøstlige region af Portugal og har nogle af de ældste vinstokke i verden. Det er kendt for sine rødvine, der har en høj koncentration af frugtsmag som bær og kirsebær.

Dão er beliggende i den nordvestlige region af Portugal, og det er et af de største vinproducerende områder i Europa med over 400 km² beplantet med vinstokke. Vinene fra dette område er lavet af Pacherenc du Vic-Bilh i syd til Mérignac-regionen i nord. Dãos produktion er opdelt i tre typer: hvidvin (Alvarinho, Arinto, Vinho Verde), rødvin (Tempranillo) og portvin.

Duoro i Portugal

De mest almindelige druesorter i Portugal er Arinto, Baga, Bastardo, Boal (Bouchet), Borrado das Moscas (Moscatel Branco), Bual (Touriga Francesa), Cabernet Sauvignon (Cabernet Franc), Chardonnay og Fernão Pires.

Portvinen, som stammer fra Portugal, kommer altid fra landet. Hvis ikke, så må den ikke hedde portvin. Der er forskellige krav under den europæiske vinlov, som gør at navnet er områdebeskyttet, lige som vi kender det fra f.eks. Champagne og Feta. Dertil kommer der en lang række krav for, at man må kalde vin for Portvin, herunder druevalg, dyrkning og produktionsmetoder. 

Hvad er de forskellige vintyper kendt for i Portugal?

Portugisisk rødvin

I Portugal finder du store rødvine i et relativt lille land. Deres store udvalg af rødvine kommer af deres fordelagtige klima, hvor solskinstimer og fugtighed rumsterer året rundt. Den store mængde sol gør også, at der er specifikke druesorter, som har bedre betingelser for at modne og dermed skabe gode rødevine. Generelt er blå druesorter afhængige af at få mere sol end de grønne sorter, og her har Portugal masser af fordele.

Der er flere regioner i Portugal, som er kendt for at lave gode rødvine. I Douro finder du nok de mest kendte portugisiske rødvine. Du finder et stort udvalg af frugtige, kraftige eller aromatiske rødvine i regionen. Portugisiske rødvine er mest kendte for at benytte druerne Cabernet, Merlot og Syrah, men lokale sorter som Touriga Nacional, Tinta Roriz og Touriga Franca har også vundet indpas over de seneste årtier. Ved at bruge lokale druesorter kan portugisisk rødvin også nemmere skille sig ud blandt de andre store rødvinsnationer. 

Portugisisk rødvin har i mange år været undervurderet i forhold til den værdi, som du får for pengene. Priserne ligger under de franske, spanske og italienske vine, men samtidig, så er udbuddet ikke nær så stort. De andre store vinnationer har mere goodwill hos de danske forbrugere, hvilket også betyder, at for få danskere har fået øjnene op for hvor gode portugisiske rødvine kan være. 

Portugisisk hvidvin

Generelt er Portugal og portugisisk vin anset for altid at være rød, men den sydeuropæiske nation har altså mere at byde på, udover deres gode rød- og portvine. Hvidvin fra Portugal har gået under radaren i mange år, men der er altså nogle oplevelser, som man misser. Specielt kystområderne laver fantastiske portugisiske hvidvine, som ofte passer vidunderligt til fisk og skaldyr. Generelt er det også bedre med hvide vine til havets mad, så i et kystfyldt land som Portugal skal der være portugisisk hvidvin. 

Vinho Verde har i mange år været den eneste hvidvin, som man havde hørt om eller kendte fra Portugal, men over de seneste årtier har andre hvidvine vundet plads i mange hjerter. Mange har måske skørtet udenom portugisisk vin på grønne druer, fordi man ikke kender navnene på dem. De fleste kender de store druesorter, som Chardonnay og Sauvignon Blanc, men i Portugal har de lavet vin på lokale druesorter, som også er i toppen! Arinto, Fernao Pires og Antao Vaz er bare nogle af de lokale druesorter, som har vist sig at være fantastiske i det sydeuropæiske klima. Ofte er portugisiske hvidvine friske og skarpe med frugtige aromaer, som fylder munden og giver dig lyst til mere. 

Portvin 

Man kan ikke snakke om Portugal uden at nævne portvin. Portvinen stammer fra Portugal, hvor den også har fået sit navn efter havnebyen Porto, hvor den blev fragtet til og fra i stor stil. Portugiserne elsker deres portvin og drikker den gerne af almindelige vinglas for at opnå den fulde smag. For mange i Danmark er portvin en aperitif, som skal nydes som dessert ala dessertvin og f.eks. Sherry

De klassiske dyder omkring portvin giver dig en fuld mundfuld af smag, som også ofte er kendetegnet ved portugisisk vin. Du får masser af aromaer, tanniner og smag! Portugal er velsignet af et varmere klima, hvilket også gør landet til det ideelle sted at dyrke blå druesorter til røde vine, som har brug for tid og solstråler for at modne til fuld kraft.