Sangiovese
Sangiovese er en rødvinsdrue, en af de vigtigste i Italien. Det er hoveddruen i mange vine som Chianti, Brunello di Montalcino og Vino Nobile di Montepulciano. Historien bag Sangiovese-vin er interessant. Det blev først dyrket af benediktinermunke, som plantede det på land, som de havde taget fra en rivaliserende munkeorden. Druerne blev oprindeligt kaldt "sangiovesi", som betyder "Joves blod" og var en reference til deres sejr over den rivaliserende orden.
Hvad er de forskellige typer Sangiovese?
Sangiovese er en rødvinsdruesort, der hovedsageligt dyrkes i Italien. Det er mest kendt i Chianti, men det er også blevet brugt til at lave vine som Valpolicella og Brunello di Montalcino.
Der er tre hovedundertyper af Sangiovese:
Sangiovese Grosso
Sangiovese Media
Sangiovese Piccolo
Sangiovese-druen er en rød, tør og frugtig drue. Den dyrkes oftest i Toscana-regionen i Italien. Druerne høstes i september og oktober. De knuses derefter og gæres med deres skind på i cirka tre uger. De to hovedtyper af Sangiovese er hvidvin og rødvin. De har en anderledes smag, hvor hvidvinen er lettere og mere forfriskende, mens rødvinen er tungere og har en mere kompleks smag.
Forhandlere af Sangiovese:
Hvor mange år ældes Sangiovese-vinen typisk, før den kan indtages?
Sangiovese vin ældes typisk i et årti, før den kan indtages.
Når vi betragter vinens gennemsnitlige alder, skal vi tage højde for, at nogle vine er beregnet til at blive indtaget ved frigivelse. Disse vine er kendt som “unge” vine. Følgende tabel viser, hvor længe disse unge vine typisk ældes, før de kan indtages:
Ung vin – Under 3 år
Mellemklassevin – 10 år
Old World Wine – Over 20 år
Sangiovese passer generelt godt til mange forskellige typer mad, herunder kylling, laks og pastaretter, så du kan bruge til mange forskellige anledninger.
Hvad er historien om Sangiovesedruen?
Historien om Sangiovese-druen er en af de ældste og mest betydningsfulde historier i vinhistorien. Det er en historie, der er blevet fortalt gang på gang, men det er ikke altid sandt.
Sangioves-druen blev første gang nævnt i et dokument fra 1250 e.Kr., som kom fra arkiverne i klosteret Montecassino. Dokumentet refererede til “en vingård beplantet med vinstokke, der producerer små druer blandet med sorte”
Sangioves-druen blev oprindeligt fundet i Toscana og dens navn kommer fra det latinske ord “sanguis”, der betyder blod.
Brunello er f.eks. lavet udelukkende på druer af sorten Sangiovese. Ofte ser man dem endda lavet af underdruen Sangiovese Grosso. De er med til at give Brunello deres særpræget smag, som man ikke finder andre steder.
Sangiovese betyder Jupiters blod og kommer af det latinske udtryk “Sanguis lovis”.