Hvad er tanniner?

Tanniner fra lagereg

Tanniner er en del af alle vine. Det kommer fra druernes skind, kerner og grene. Derudover bliver tanniner også udviklet af f.eks. tønderne, som de er lagret i. Derfor er der også stor forskel på lagringsmetoden, hvis man gerne vil have en vin, som er rig på tanniner.

Tanniner er gode i rødvin, da det giver dem en vidunderlig struktur og potentiale for at modne til en endnu bedre vin med årene. Det allerdyreste vine, som du finder rundt omkring i verdenen er ofte rødvin eller champagne. I rødvinene er det især vin, som er gode til at lagre i årtier og derunder udvikler en vidunderlig smag pga. deres indhold af tanniner.

Hvordan smager tanniner?

Tanniner er smagsgivere i vin. Når vinene ikke har så mange år på bagen endnu, så får du en bitterhed fra tanninerne. Det er lidt lige som den bitterhed, som du finder i kaffe eller chokolade med højt indhold af kakao. Derudover gør tanninerne f.eks. rødvinen tør. Hvis vinen derimod ikke ældes med ynde, så får du en overflod af bitterhed og tørhed, som ikke er godt for vinoplevelsen.

De dårlige vine med tanniner ser man ofte lavet af druer, som ikke har nået deres modenhed endnu. Disse druer har endnu ikke udviklet sig og tilegnet sig aromaerne, som skal komme sammen med tanninerne. Rådet er derfor: Du skal ikke som sådan undgå tanniner, men derimod finde vin, som modnes over tid for at udnytte tanninerne maksimalt. Tanniner kan løfte en vin fra at være en god, prisvenlig vin til at være en solid investering i både pengepung og smag.