Spansk vin

Spansk vin

Spansk vin er den mest populære drik i verden. Det indtages af mennesker fra hele verden. Folk, der har drukket spansk vin i lang tid, siger, at den har en unik smag og smag, som ikke kan findes andre steder. Nogle mennesker anser spansk vin for at være en af de bedste i verden, mens andre mener, at den ikke lever op til sit ry. Spaniens fremragende klima, topografi og jord gør det til et ideelt sted at dyrke druer. Landet har mere end 1.400 forskellige druesorter og producerer en bred vifte af vine, fra lette hvidvine til rige røde.

Historien om spanske vine

Vinproduktion i Spanien har en lang og rig historie. Selvom det nu betragtes som en international producent, kan vinproduktionen i Spanien spores tilbage til oldtiden, længe før romerne eller fønikerne udforskede regionen. Vinproduktionen i Spanien fortsatte med at vokse, indtil et udbrud af phylloxera decimerede plantninger. Den spanske vinindustri kom sig betydeligt i slutningen af det 19. århundrede og nåede sit nuværende omfang i midten af det 20. århundrede. Vinproduktionen er en vigtig sektor af økonomien, der repræsenterer 1,7 % af BNP. Den spanske vinindustri er en stor international aktør med eksport til mere end 100 lande verden over, hvorfra USA er både den største importør og topdestination for salg. Især spanske rødvine har været topklasse i mange århundrede, selvom der har været skiftende fokus på at lave dem. 

 

 

Spansk vin i glas rød

Forhandlere af spansk vin:

Spanske vine

Hvad er de mest populære vinområder i Spanien?

Spanien er en af de mest populære destinationer for vinelskere. Der er mange regioner i Spanien, der producerer vine af høj kvalitet. I denne artikel vil vi fokusere på de mest populære vinregioner i Spanien.

1) Priorat: Denne region producerer nogle af de bedste rødvine i Spanien. Det er et bjergrigt område, og det ligger mellem Barcelona og Tarragona. Jorden her er rig på mineraler fra vulkanudbrud og dette er med til at producere fremragende druer til vinproduktion.

2) Ribera del Duero: Denne region ligger langs Duero-floden, og den producerer nogle af de bedste Tempranillo-vine i hele Spanien. Jorden her har en høj koncentration af ler, som er med til at give vinene deres karakteristiske egenskaber såsom deres mørke farve og fyldige krop.

3) Rioja Alavesa: Denne region er beliggende i det østlige område af Spanien. Den producerer vine fra Tempranillo og Garnacha druer. Den bedste kvalitetsvin produceret her er en hvidvin lavet på Garnacha druen kaldet Viña Ardanza.

4) Rueda: Denne region ligger ved foden af Mount Fern en. Vinene herfra hedder “Fernan” og de er meget populære og kendte i Spanien.

5) Jerez: Denne region er beliggende i den sydvestlige del af Spanien, nær Gibraltar. Det er berømt for at producere Sherry-vine, som er lavet med den mørkefarvede Pedro Ximenez-drue, som regionen er kendt for. Det følgende byer producerer de bedste vine fra denne region: Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María og Sanlúcar de Barrameda.

 

Spansk vin – En fortælling om sydens sol

I Spanien er der som sagt en stor tradition for at lave vin. Romerne bragte håndværket til landet, hvor de kunne udnytte de mange solskinstimer, som kommer hvert år. Spanske vine har i særdeleshed været kendt efter de fantastiske rødvine, som landet producerer. Tempranillo og Garnacha er især de mest dominerende druesorter i det store, sydeuropæiske land. 

Tempranillo og Garnacha til spanske vine

Rødvin har altid været en stor del af landet. De er blevet verdenskendte for deres store næser og fyldige kroppe. Tempranillo og Garnacha laver gode spanske rødvine i både billige og dyre prisklasser. Du kan finde mange habile spanske tempranillo vine i prisklassen helt ned til 50 kr. stk. 

Mad og spanske vine

Spansk mad har traditionelt set omhandlet masser af smag, kraftige bøffer og kød. Som med mad i landet, så har vin også altid haft en tendens til at udvikle sig i takt med maden og derfor finder du ofte vine, som passer til mere krydret mad i Spanien, som så ofte er rødvine. Spansk vin har altid været godt til f.eks. svinekød, hvor der er enorm prestige i at producere verdens bedste skinker i Spanien. Den iberiske halvø er kendt for deres sortfodsgrise, som laver noget af det bedste i verden og der skal der selvfølgelig også være en fantastisk, spansk vin til. 

Hvis du leder efter traditionel, spansk mad og vin, så ender du ofte ud i en solmoden, kraftig rødvin ved siden af en masse små retter, også kaldet tapas. Vinene drikkes i flæng til maden, som de er blevet i årtusinder i det sydlige Europa. 

De spanske vinregioner

Geografisk set, så er Spanien stadig et enormt land, hvor der kan være store forskelle på klimaet fra nord til syd. I det sydlige Spanien kan de næsten få for mange solskinstimer om året, hvor i det nordlige Spanien, kan de lidt mere skrøbelige druer også klare sig. De spanske vindistrikter fordeler sig til gengæld ud over hele landet.

I norden finder du spanske vine fra distrikterne Rioja, Priorat og Ribera Del Ruero, hvor i syden finder du Jerez, Montilla-Moriles og Alicante. De spanske vinregioner har alle forskellige specialer inden for spansk vin, så du skal huske hvor du køber de bestemte vin fra. Før i tiden var det meget enten/eller i forhold til vintyper og regioner, men i dag ser man en noget større adspredelse i forhold til hvad de spanske vinbønder kan producere. 

I 2020 blev der produceret 40,6 millioner hektoliter spansk vin. Det gør landet til et af de absolut førende vinlande, når man kigger på mængden af vin, der bliver produceret. 

Spansk vin har generelt et problem med at være for billige. De er et af de store vinlande, som har den laveste gennemsnitspris på en liter vin. Dette kommer både af deres størrelse, men også af, at kvalitetsvine i Spanien ikke er hovedfokus. Der bliver produceret store mængder spanske vine til hverdagsbrug og derfor falder den gennemsnitlige literpris på spansk vin også.