Hjem Vintyper Amarone
a
Amarone vin i glas

Amarone - Vin med dyb rubinrød farve

Amarone vin har en dyb rubinrød farve og produceres i Valpolicella-regionen i Italien. Amarone blev først skabt som et svar på phylloxera-epidemien, der ramte Italien i 1800-tallet. Druehøsten blev decimeret, og vinproducenter havde brug for at finde måder at producere noget fra deres vinmarker, der ville være salgbart og rentabelt. De fandt ud af, at de ved at tilsætte sukker kunne gøre deres vine sødere og mere alkoholiske, hvilket gjorde dem mere attraktive for eksportmarkederne.

Hvad er historien om Amarone vin?

Navnet “Amarone” kommer fra “amaro” eller “bitter”. Det skyldes, at Amarone-vine fremstilles ved at tørre druer på stråmåtter i op til tre måneder før gæring, hvilket koncentrerer druens naturlige sukkerarter, hvilket gør det mere bittert. Amarone er en rødvinsstil lavet med druen amaro, der oprindeligt kommer fra byen Amaro i Italiens Piemonte-region. Vinene er forstærket med brandy til et minimum alkoholindhold på 16%.

De mest almindelige druesorter brugt i Amarone vin er Corvina, Rondinella og Molinara. Disse druer er rige på tanniner og har et højt sukkerindhold. De har også et lavt syreindhold, hvorfor de er så populære blandt vinproducenter.

 

Vingård i Italien

Forhandlere af Amarone:

Amarone Vin

Hvordan skal man lave en amarone vin?

Amarone er en vinstil, der har eksisteret i århundreder. Det er en vin, der er produceret i Valpolicella-regionen i Italien, og den er lavet af delvist tørrede druer.

Processen med at lave en amarone starter med at høste druerne i slutningen af september eller begyndelsen af oktober. Druerne tørres derefter delvist og efterlades til gæring i omkring seks måneder. Slutproduktet har en dyb rubinrød farve, intens aroma og en fyldig smag.

Mens Amarone nydes bedst til mad, kan den kombineres med næsten alt. Den passer godt til retter som risotto, bagt brie eller endda chokoladekage. Vinens smag vil ændre sig afhængigt af den ret, du parrer den med.

 

Især tre ting kendetegner en Amarone: Den dybe røde farve, intense aroma og fyldige smag. Den passer godt til mad, uanset om det er risotto, chokoladekage eller ost. Amarone er kendt for at tilpasse sig til den ret, som den serveres til, hvilket også gør den til en stor favorit ved middagsbordet og når der kommer gæster forbi. For mange danskere er en Amarone det nemme valg når man skal finde en god rødvin til maden. 

I Amarone finder du altid Corvina eller Rondinella. Dette er et krav for, at man må kalde sine vine for Amarone. Generelt er der strenge krav til en lang række vintyper for at de opholder en hvis kvalitet og smagsprofil, uanset hvilken producent, som de kommer fra. 
Ud over Corvina og Rondinella, så kan vinbønderne selv vælge hvilke druer, som skal tilføjes. Man ser ofte blandinger med Corvinone eller Molinara, da de komplimenterer smagene og aromaerne fra de førnævnte druer perfekt!

Amarone vin skal ofte drikkes relativt unge for en rødvin. Inden for 3-5 år efter de er udgivet vil mange af versionerne have opnået deres fulde potentiale, men det kan også være en smagssag. Hvis man er til rødvine med stor smag og masser af power, så kan Amarone også godt gemmen i op til 10-15 år, så de har mulighed for at lade tanninerne udvikle sig.