Hjem Vin Hvidvin
a
Hvidvin i glas

Hvidvin

Hvidvin er en type vin lavet af hvide druer. Den har et lavere alkoholindhold, færre tanniner og er ofte lysere i farven end rødvin. Fordi hvidvine generelt er mindre garvesyre og sure, passer de godt til en lang række fødevarer. Navnet "hvidvin" bruges ofte til at henvise til enhver vin lavet af hvide druer, herunder rosévine. Udtrykket bruges også i forhold til andre metoder til vinfremstilling, hvor druesaften ikke gæres, men holdes så ren som muligt. For at lave hvidvin presses druerne og saften gæres med gær. Denne proces tager omkring en til to uger at fuldføre. Gæringsprocessen kan stoppes ved at tilsætte sulfitter for at bevare smagen og farven på drikkevaren.

Hvad er historien bag hvidvin og hvor kommer det fra?

Hvidvin er en type vin, der er lavet af druer, der er blevet høstet, mens de ikke er helt modne. Druerne er typisk plukket tidligere end de andre druetyper, såsom røde eller lyserøde. Historien bag hvidvin starter i det antikke Grækenland under Romerriget. I det antikke Grækenland ville folk drikke en drik kaldet “vin”, som blev skabt ved at knuse og gære druer. De ville drikke det til religiøse ceremonier og festligheder. Romerne var også store fans af denne drik, og de begyndte at sprede deres kærlighed til den over hele Europa. Hvidvin kommer fra disse tidlige vine, fordi den hvide drue er det, der blev brugt til at lave den dengang.

Hvidvin på hylde

Forhandlere af hvidvin:

Hvidvinsdruer

Hvad er de forskellige slags hvidvine?

Hvidvin er en af de mest populære vintyper i verden. Der findes mange forskellige slags hvidvine, men ikke alle er gode for alle.

Hvidvine kan laves af en række forskellige druer, herunder Chardonnay, Sauvignon Blanc og Riesling. Hvidvine kan også laves med en blanding af druer som Pinot Grigio eller Moscato.

Der er tre hovedkategorier:

Førende hvidvinslande:

Frankrig flag
Frankrig
Italien flag
Italien
Spanien flag
Spanien
Tyskland flag
Tyskland
Østrig flag
Østrig
Vingård i Piemonte

Tørre hvidvine

En af de mest konsumerede hvidvinstyper er tørre hvidvine. Det er også en af klassikerne i de danske hjem, hvor der bliver drukket mange liter hvert eneste år. Tørre hvidvine er ofte gode til pastaretter, samt lettere sommerretter, hvor de komplimenterer de milde smage i maden. 

Tørre hvidvine bliver også ofte brugt til at lave mousserende hvidvine, hvor man ikke får den helt søde smag. Et godt eksempel er de klassiske Moét mousserende vine. De er lidt fladere i smagen, gode til at nyde i selskaber, men de er ikke for søde, hvilket også gør, at du sagtens kan drikke en flaske eller to på en rigtig god aften.