Loiredalen

Loire - Den franske vindal

Loire er en af de franske vinregioner, som ofte bliver overset, da den ikke har den samme historie og karisma, som de helt store vinregioner i Frankrig. Loiredalen producerer cirka 65% af hvad en region, som Bordeaux gør, så det er ikke småting, der kommer ud af regionen. I Loire finder du til gengæld den største koncentration af vinbønder, som laver mousserende vin, herunder den kendte vintype Crémant. Loire ligger i det centrale/vestlige Frankrig, hvor de har Atlanterhavet ude til siden, hvilket kan være med til at få temperaturerne til at svinge lidt mere end andre regioner.

Hvad er en traditionel og klassisk Loire vin?

I Loire er de kendt for at lave frugtige hvidvine og selvfølgelig mousserende vine. Med deres store andel af vinbønder, som hælder mere til mousserende vine, ser man også, at en store del af produktionen i Loiredalen er mousserende. De har, ligesom hvidvinene, hang til frugtige smage tilsat lidt sødme, hvis man skal generalisere hele regionen. Faktisk så er Loire den region i Frankrig, som producerer næstmest mousserende vin. 

Dette er også lidt modsat mange andre af de store, klassiske vinregioner i Frankrig, hvor man ser rødvinen være den dominerende type, lige bortset fra Champagne. Vinene i Loire er også beskyttet af den franske vinlov, som udsteder krav og regler i forhold til produktionen, druevalget og lagringen før man må kalde en vin for en Loire vin.

 

Vinregionen Loire

Forhandlere af vin fra Loire:

Jysk Vin logo
Winefamly logo
Den Sidste flaske logo
Buus Vine Logo
Loire vinregion i Frankrig

Hvilke druer bruger de mest i Loiredalen?

Med deres store kendskab inden for hvidvin og mousserende vin bruger de nogle af de mest kendte druesorter: Chenin Blanc og Sauvignon Blanc. Dem finder du også mange andre steder, men i Loire har de fuldstændig styr på hvordan de skal dyrkes. Især vine lavet med Chenin Blanc fra Loire er blevet klasseret som verdensklasse år efter år i den store vinverden. Det er dog ikke søde vine, som nogle foretrækker, men derimod tørre, mineralske hvidvine, hvor man godt kan smage, at de ofte får lidt til den lave side af solskinstimer. I Loire finder du også andre kendte druesorter, som Cabernet Franc, Pinot Noir, og Chardonnay, selvom det dog er i begrænsede mængder.

 

Derfor skal du besøge Loiredalen og smage deres vine

Loire er på UNESCOs verdensarvsliste. De har over 100 forskellige slotte i regionen. Og du får et klima, som er vidunderligt i løbet af foråret, sommeren og efteråret. Loire har mange forskellige ting at byde på, så der er noget for enhver smag, men hvis du endelig tager derned, så skal du prøve lokale vine. Klimaet i Loiredalen er noget, som man higer efter og faktisk også en af de største grunde til deres succes inden for vinverdenen. Klimaet giver nemlig en unik mulighed for at lave vine på grønne druer, som ikke behøver alt for meget varme, samtidig med, at de får lige præcis nok. Du kan i hvert fald altid være sikker på, at en Loire vin fra dalen kommer i højeste kvalitet.

slotte i Loire