Hjem Vin Portvin
a
Portvin

Portvin

Portvin er en forstærket vin fra Portugal. Den er typisk mørk i farven og har en sød smag. Portvin er lavet af druer dyrket i Douro-dalen i det nordlige Portugal. Druerne tørres ud inden de vendes til portvin som giver den sin mørke farve og søde smag. Processen starter med, at druerne høstes og derefter presses for at udvinde saften. Saften går gennem gæring, hvor den bliver til alkohol over en periode på dage, uger eller måneder afhængig af hvilken type portvin, der laves. Herefter blandes den med andre vine for at hjælpe med at balancere enhver smag, der kan være for stærk eller bitter. Portvin og sherry har relativt meget til fælles i deres produktionsmetoder og smage. I modsætning til andre hedvine, så er der nogle geografiske restriktioner, lige som man ser ved f.eks. Champagne og Prosecco.

Hvad er historien bag og hvor kommer det fra?

Historien bag portvin starter med dens oprindelse. Det blev først skabt i 1703 af en engelsk købmand ved navn John Methuen, som var på en rejse til Portugal. Han opdagede, at vinene fra Douro ikke var så gode, som de kunne være, så han besluttede at sende nogle af sine egne vine tilbage med dem, som viste sig at være meget bedre til blandingsformål. Portvin er afledt af denne blanding, som nu kan findes i mange forskellige former, herunder portvin, rubinport, tawny portvin og hvid portvin.

Havneby

Forhandlere af portvin:

Druestok

Hvorfor hedder det portvin?

Den kaldes portvin, fordi den først blev produceret i den engelske by Porto. Disse vine blev oprindeligt sendt fra Portugal til England, og de blev kaldt “port”, fordi de kom fra denne specifikke port.

Ordet “havn” kommer fra det latinske ord “portus”, som betyder “havn” eller “havn”.