Franske vindistrikter

Franske vindistrikter

I et så stort land som Frankrig kan der være enorme forskelle på vinen fra de forskellige franske vindistrikter. Slå dig løs i den franske riviera, det nordlige flamske eller det østlige med tyske aner. Uanset hvor du tager hen eller smager vin fra, så vil du altid opleve høj kvalitet, da franske vine i sig selv ofte er i høj kvalitet. Dertil kommer der den franske klassificering af regioner, som har været med til at løfte kvalitetsstemplerne for de forskellige franske vindistrikter. Her kommer der nemlig en række krav ift. produktion, druevalg, lagring og blandinger, som hver regioner har kendtetegn ved. Hvis du laver krydsord, så er du helt sikker på at have stødt på spørgsmål omkring franske vindistrikter, så her er hjælpen:

De 7 vigtigste franske vindistrikter

Alsace

Speciale: Hvidvin med masser af smag.

Druer: Riesling og Pinot Gris

Område i Frankrig: Nordøstlige

Beaujolais

Speciale: Rødvin med masser af power.

Druer: Gamay

Område i Frankrig: Centrale

Bordeaux

Speciale: Rødvin med stor smagsprofil.

Druer: Cabernet Sauvignon og Merlot.

Område i Frankrig: Vestlige

Bourgogne

Speciale: Klassiske rødvine og tørre hvidvine

Druer: Pinot Noir og Chardonnay

Område i Frankrig: Centrale

Champagne

Speciale: Mousserende vin

Druer: Stor varietet

Område i Frankrig: Nordlige

Provence

Speciale: Rosé blandinger

Druer: Stor varietet

Område i Frankrig: Sydøstlige

Rhóne

Speciale: Rødvine

Druer: Syrah i nord og Cháteauneuf du Pape i syd.

Område i Frankrig: Sydlige

De forskellige vindistrikter i Frankrig

Frankrig er opdelt i mange forskellige kommuner, som alle har nogle særtegn i forhold til klima, fugtighed, jord, højde, osv. Derudover kan der også være store forskelle i traditionerne bag vinproduktionen, da deres arv kan være kommet fra mange forskellige kulturer. Noget af de vigtigste for de franske vinbønder er deres terroir. Det betyder noget, hvor vinen kommer fra, hvilken jordbund, som druerne er dyrket på og hvilket klima, som de får lov til at gro i. Derfor er der også blevet inddelt forskellige franske vinområder, så man kan kende forskel på deres terroir

Der findes 12 franske vindistrikter: Alsace, Beaujolais, Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Provence og Rhone, som er de 7 mest berømte distrikter, samt Korsika, Langedoc, Roussillon, Jura og Sydvest. Tilfælles har de en lang historie inden for vinproduktion og er i dag verdenskendte for deres høje kvalitet af vine.

Meget af vinproduktionen i Europa er påvirket af romerne, som var med til at sprede vinproduktion til store dele af verdenen, men der er også steder, som ikke har denne indvirkning. Her kan du se andre produktionsmetoder, dyrkninger og druer, som måske ikke lige faldt i romernes smag. 

I syden af Frankrig finder du oftere flere solskinstimer i vindistrikterne, samtidig med at der er flere højdemeter og bjergkæder. I det nordlige og vestlige Frankrig er der oftere tendens til fugtigere og med regnfulde områder, hvor druesorter, som kræver lidt mere land, har bedre mulighed for at gro. 

Franske vinregioner

Franske vindistrikter i det nordlige

I det nordlige Frankrig finder vi vindistrikter som Alsace og Champagne – To af de mest kendte franske vindistrikter i verden. Mange har i hvert fald smagt en Champagne mindst én gang i deres liv. Champagne har i årtier været et power house inden for mousserende vin, som bliver klassificeret, som Champagne. 

Mange tror, at Champagne bare er en slags mousserende vin, men det skal dyrkes i regionen for at må kalde sig Champagne. Alsace er generelt kendt for at lave hvidvine med masser af smag af druerne Riesling og Pinot Gris. Du får ikke nødvendigvis en sød og let hvidvin i Alsace, men derimod hvidvin som har godt med power i forhold til andre hvidvine. 

Franske vindistrikter i det centrale og vestlige

Bevæger vi os ned mod det centrale og vestlige Frankrig, så finder vi vindistrikterne BeaulajoisBordeaux og Bourgogne. I det franske vindistrikt Beaulajois finder du rødvine med masser af saft og kraft. Der er masser af smag, men også store krav til hvad man må og ikke må, før man kan kalde en rødvin for Beulajois. I Bordeaux finder du også smagsfulde rødvine, som det største kendetegn for de centrale og vestlige, franske vinregioner. Du finder nemlig også store rødvine, som hælder mere til det tørre i Bourgogne, hvor Pinot Noir-druen har en stor plads i produktionen i hele vinkommunen. 

Franske vindistrikter i det sydlige

Til slut har flytter vi os mod de sydlige franske vindistrikter. Her finder du Provence og Rhóne. I Provence finder du mange forskellige druer, med et af de store kendetegn er deres rosévin-blandinger. Provence giver dig både søde og tørre rosévin og du kan altid være sikker på kvaliteten i det franske vindistrikt. 

Helt i syd har vi Rhóne. Her finder du den legendariske Cháteauneuf du Pape, også kaldet Pavens vin. Den kræver meget sol og tid til at modne for, at den får fremmanet den ikoniske kraftfulde smag. I Rhóne finder du også masser af rødvin, som er lavet på druen Syrah, hvilket også er et af de store kendetegn for det sydligt franske vindistrikt. 

Klassificering af vinområder i Frankrig

Op igennem tiden fandt man ud af, at disse forskelle, som der er i produktion, tradition og klima havde stor indvirkning på vinene fra en bestemt vinregion. Derfor fik man også sat et klassificeringssystem for vine sammen, så man bedre kunne adskille områderne. Det er også derfor, at du i dag finder f.eks. Champagne, som har sin helt egen måde at lave vin på og skal være inden for nogle bestemte krav for at må kalde sig selv for en Champagne. Som en af de mest kendte franske vinregioner, har de især stor andel i, at Frankrig er nr. 1 over vinlande i verdenen. 

Den franske vinlov, som er grundstenen bag klassificeringerne, står bag de mange krav og klasser, som vi finder på franske vine i dag. Den er med til at opretholde et høj niveau af vine, samt beskytte de franske vindistrikter imod folk, som prøver at kopiere deres vine. Hvert vinområde har mange forskellige klassificeringer og niveauer, som man over tid kan opnå ved at lave gode franske vine. 

Franske vindistriker

Imellem Gironde og Atlanterhavet finder du det franske vindistrikt Bordeaux. Kendt for sine fantastiske rødvine, flotte arkitektur og helt eminente madscene. Bordeaux er altid værd at besøge, hvis man har en forkærlighed for god mad og fantastisk vin. 

Viregionen Châteauneuf du Pape finder man i det franske vindistrikt Rhône, hvor de har en stor plads i hierakiet. Pavens vin er verdenskendt for den høje kvalitet og strenge krav. Når du besøger Rhône er det et must også at se regionen Châteauneuf du Pape i distriktet.

I Frankrig finder du 12 anerkendte vinregioner: Alsace, Beaujolais, Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Provence og Rhone, som er de 7 mest berømte regioner, samt Korsika, Langedoc, Roussillon, Jura og Sydvest. Tilfælles har de en lang historie inden for vinproduktion og er i dag verdenskendte for deres høje kvalitet af vine.

Da munkene kom til landet fra romerriget i begyndelsen af vintiden, så valgte de at slå sig ned længere syd på. Det mest nordvestlige, som de kom, var Loire distriktet, som ligger i det vestlige Frankrig. Selvom der ikke skulle være nogle nævneværdige grunde til om klimaet, jorden eller områderne skulle være dårligere i det nordvestlige, så finder man bare ikke den samme historie om franske vine i disse områder. 

Kort over franske vindistrikter
Kort over de franske vindistrikter