Hjem Vintyper Prosecco
a
Prosecco vin i glas med frugt

Prosecco - Vin, bobler og Italien

Prosecco er en type vin, der stammer fra Italien. Den serveres typisk afkølet og kan indtages på ethvert tidspunkt af året. Prosecco er lavet af en drue ved navnet Glera og smagen er let og næsten tør, hvilket giver en glimrende oplevelse til mad. Det er normalt ikke så sødt modsat Champagne eller Cava, som er andre typer mousserende vine. Navnet "Prosecco" kommer fra det italienske ord "prosciugare", som betyder "at tørre ud". Prosecco-druer dyrkes i Veneto-regionen i Italien, hvor de efterlades til tørre på måtter i uger, før de presses og gæres. Alkoholindholdet i Prosecco varierer generelt afhængig producenten og den region, den kommer fra. Du finder ofte Prosecco med en alkoholprocent på omkring 11 % til 14 %. Prosecco er især kendt for deres fine bobler, som stiller flyder mod toppen.

Forhandlere af prosecco vin

Jysk Vin logo

Det bedste af det bedste fra Italien

Italien er kendt for sin lækre mad og vin, og en af landets mest berømte eksportvarer er prosecco. Du finder den enten fra Veneto eller Friuli. Prosecco er blevet en populær drik i de senere år, med eksport til lande over hele verden. Det er vigtigt at vide, hvilke producenter der laver den bedste prosecco, hvis du leder efter en pålidelig leverandør. Du kan selvfølgelig også bruge prosecco til at lave drink, ligesom du kan med f.eks. Champagne. Prosecco er mere beslægtet med vin end det er med champagne, så smagen af din drink vil være anderledes. Boblerne er også meget mindre, end de ville være i en champagnecocktail, hvilket betyder, at prosecco’en hurtigere bliver flad. Hvis man skal finde det bedste, så skal man kigge efter en prosecco superiore. Det er det fineste kvalitetsstempel vinene kan opnå!

Hvordan fremstilles prosecco?

Prosecco produceres med en metode, som hedder Charmat metoden. Her foregår andengæringen i tanke og ikke på flaske, så vinen får en bestemt karakter og smagsnoter. Helt firkantet, så er en prosecco egentlig bare en mouserende vin, som overholder visse krav. For at en vinbonde må kalde sin mousserende vin for en prosecco, så skal vinen minimum indeholde 85% af Glera druen. Du ser ofte, at dette bare er minimumskravet, da mange proseccoer faktisk indeholder helt op til 100% Glera. Når man sammenligner med almindelige mousserende vine, så ser man også ofte at de har en lavere alkoholprocent, dog skal den minimum indeholde 10% alkohol. 

Prosecco har også fået flere forskellige geografiske beskyttelser, som vi også ser ved Champagne. Her er de forskellige regioner og metoder beskyttet, så du skal opfylde en masse krav for at bruge navnet. Før i tiden har det det største kvalitetsstempel, som en producent kunne få, men i dag er de mere vejledende, da der også bliver eksperimenteret uden for disse rammer. Når du vælger prosecco, så hold øje med følgende:

Prosecco DOC

Den mest almindelige type af prosecco. Her er der mindst krav til hvordan vinene laves og de fleste kalder sig derfor også Prosecco DOC. Disse vine er udelukkende lavet på druer fra regionerne Veneto og Friuli Venezia. 

Prosecco DOCG

Ved DOCG er der flere krav til både dyrkningen og produktionen. Ofte er der lagringen, som skal have et ekstra nøk opad, når vi hopper fra DOC til DOCG. Derudover kommer der også mere specifikke krav til regioner i regionerne, hvor druerne må dyrkes. 

Prosecco Superiore

Den ypperste klassificering af Prosecco. Kun lavet på de bedste druer fra et område, som hedder Conegliano Valdobbiadene. Prosecco i denne kategori kommer dog også med højere pris, hvilket kan være med til at fjerne noget af charmen ved det ellers billigere alternativ til f.eks. Champagne eller de dyre Cava vin. Det store udvalg af prosecco-typer kan gøre det mere besværligt at finde den rigtige, men prøv dig frem og se evt. bort fra de klassiske klassificeringer, selvom de stadig kan være en god tommelfingerregel. 

Sådan bruger du Prosecco til drinks

Prosecco kan mange ting og er en meget alsidig drik, som let kan blandet med andre varianter eller spiritus, for at lave sommerlige cocktails, som er forfriskende. De passer til enhver anledning og mange vil nyde et glas i sommervarmen eller på terrassen en forårseftermiddag. Generelt kan den bruges til alle de samme drinks som Cava og Champagne, så her kigger vi f.eks. også ind i de klassiske drinks, som f.eks. Mimosa og Bellini. 

Rosé Prosecco

En alternativ måde at producere prosecco er ved at tilføje en del blå druesorter. Pinot Noir og Chardonnay blander rigtig godt sammen og giver en god oplevelse af en anderledes mousserende vin. Her kan man lave farven på prosecco til en lyserød, hvor man faktisk får noget der mere ligner en mousserende rosévin. Det er en anden type prosecco, som først blev godkendt i 2021 til salg af den franske vinlov, men efterspørgsel er enorm. Det er en oplevelse, som i hvert fald skal prøves, hvis man generelt er til gode, boblende vine. 

Prosseco til Aperol Spritz

En anden variant, som man kan bruge prosecco til, er sammen med Aperol Spritz. I det danske sommervejr er det blevet til en klassiker for mange, så det er helt sikkert også noget, som skal prøves. For at lave en Aperol Spritz Prosecco skal du kun bruge følgende fire ingredienser:

  1. En god Prosecco (Måske extra dry)
  2. Aperol Spritz
  3. Danskvand til opblanding
  4. Isterninger til sommervarmen

Klassisk vil man blande den med en tør prosecco, men hvis du er mere til en sødere drink, så er drinken også fleksibel nok til at blive blandet med en sød prosecco. 

Prosecco er en meget sød, mousserende vin. Derfor passer den også til stærkere mad, hvor man gerne vil komplimentere smagene af krydderi. Derudover er prosecco også fantastisk til at lave mimoser, f.eks. til en brunch, hvor man blander prosecco med appelsinjuice. 

Prosecco er også bare fantastisk til at drikke for sig selv. En varm sommeraften med et glas koldt prosecco og lidt frugt til i solen gør underværker for enhver person. 

Prosecco, Cava og Champagne er alle mousserende vine, som skal opfylde nogle krav for at må bruge navnene. Generelt set kan man sagtens sammenligne de tre, men de kommer fra bedste regioner i hhv. Italien, Spanien og Frankrig. 

Prosecco er en mousserende vin, lige som Champagne er. De kommer fra to forskellige distrikter, hvor der er to forskellige regelsæt i forhold til produktion og mærkater. Prosecco distriktet ligger i det nordlige Italien, hvor du finder Champagne i det nordlige Frankrig. Dette lægger også op til, at der er store klimamæssige forskelle på hvordan de to vine kan laves. 

Den store forskel mellem prosecco og Champagne er, at prosecco ikke er geografisk beskyttet. Dvs. at enhver, som bruger mere end 85% af Glera-druen kan kalde deres mousserende vine for prosecco.