Hjem Vintyper Prosecco
a
Prosecco vin i glas med frugt

Prosecco vin

Prosecco er en type vin, der stammer fra Italien. Den serveres typisk afkølet og kan indtages på ethvert tidspunkt af året. Prosecco er lavet af Glera druen og har en let, tør smag. Det er normalt ikke så sødt som Champagne eller Cava, som også er andre typer mousserende vine. Navnet "Prosecco" kommer fra det italienske ord "prosciugare", som betyder "at tørre ud". Prosecco-druer dyrkes i Veneto-regionen i Italien, hvor de efterlades til tørre på måtter i uger, før de presses og gæres. Alkoholindholdet i Prosecco varierer generelt afhængig producenten og den region, den kommer fra. Du finder ofte Prosecco med en alkoholprocent på omkring 11 % til 14 %. Prosecco er især kendt for deres fine bobler, som stiller flyder mod toppen.

Hvilken slags mad drikker man prosecco til?

Proseccoen serveres normalt i et vinglas eller i en champagnefløjte. Det er normalt afkølet, fordi det har stået på køl, før det serveres for dig. Prosecco er en tør, mousserende hvidvin og selvom det traditionelt er festens drik, er der mange andre grunde til at nyde den boblende druesaft. Italienerne har nemlig gjort prosecco til den bedst sælgende mousserende vin i verden. Den er let og forfriskende, med en sprød naturlig frugtighed og passer godt til næsten alt, lige fra pasta til sushi, bøf til ostefade.

 

Prosecco Road

Forhandlere af prosecco vin

Kagebord og prosecco

Hvor laver de de bedste proseccoer?

Italien er kendt for sin lækre mad og vin, og en af landets mest berømte eksportvarer er prosecco. Du finder den enten fra Veneto eller Friuli. Prosecco er blevet en populær drik i de senere år, med eksport til lande over hele verden. Det er vigtigt at vide, hvilke producenter der laver den bedste prosecco, hvis du leder efter en pålidelig leverandør. Du kan selvfølgelig også bruge prosecco til at lave drink, ligesom du kan med f.eks. Champagne. Prosecco er mere beslægtet med vin end det er med champagne, så smagen af din drink vil være anderledes. Boblerne er også meget mindre, end de ville være i en champagnecocktail, hvilket betyder, at prosecco’en hurtigere bliver flad. Hvis man skal finde det bedste, så skal man kigge efter en prosecco superiore. Det er det fineste kvalitetsstempel vinene kan opnå!

Hvordan fremstilles prosecco?

Prosecco fremstilles med en metode, som hedder Charmat metoden. Her foregår andengæringen i tanke og ikke på flasker. Helt firkantet, så er en prosecco egentlig bare en mouserende vin, som overholder visse krav. For at en vinbonde må kalde sin mousserende vin for en prosecco, så skal vinen minimum indeholde 85% af Glera druen. Du ser ofte, at dette bare er minimumskravet, da mange proseccoer faktisk indeholder helt op til 100% Glera. Når man sammenligner med almindelige mousserende vine, så ser man også ofte at prosecco vin har en lavere alkoholprocent, dog skal den minimum indeholde 10% alkohol. 

Prøv forskellige prosecco opskrifter

Prosecco kan mange ting og er en meget alsidig drik, som let kan blandet med andre varianter eller spiritus, for at lave sommerlige cocktails, som er forfriskende i din mund

Rosé Prosecco

En alternativ måde at producere prosecco er ved at tilføje en del blå druesorter, f.eks. Pinot Noir. Her kan man lave farven på prosecco til en lyserød, hvor man faktisk får noget der mere ligner en mousserende rosévin. Typen blev først godkendt i 2021 til salg af den franske vinlov, men efterspørgsel er enorm. 

Prosseco til Aperol Spritz

En anden variant, som man kan bruge prosecco til, er sammen med Aperol Spritz. I det danske sommervejr er det blevet til en klassiker for mange, så det er helt sikkert også noget, som skal prøves. For at lave en Aperol Spritz Prosecco skal du kun bruge følgende fire ingredienser:

  1. En god Prosecco (Måske extra dry)
  2. Aperol Spritz
  3. Danskvand til opblanding
  4. Isterninger til sommervarmen

Klassisk vil man blande den med en tør prosecco, men hvis du er mere til en sødere drink, så er drinken også fleksibel nok til at blive blandet med en sød prosecco. 

Prosecco drinks

Prosecco er en meget sød, mousserende vin. Derfor passer den også til stærkere mad, hvor man gerne vil komplimentere smagene af krydderi. Derudover er prosecco også fantastisk til at lave mimoser, f.eks. til en brunch, hvor man blander prosecco med appelsinjuice. 

Prosecco er også bare fantastisk til at drikke for sig selv. En varm sommeraften med et glas koldt prosecco og lidt frugt til i solen gør underværker for enhver person. 

Prosecco, Cava og Champagne er alle mousserende vine, som skal opfylde nogle krav for at må bruge navnene. Generelt set kan man sagtens sammenligne de tre, men de kommer fra bedste regioner i hhv. Italien, Spanien og Frankrig. 

Prosecco er en mousserende vin, lige som Champagne er. De kommer fra to forskellige distrikter, hvor der er to forskellige regelsæt i forhold til produktion og mærkater. Prosecco distriktet ligger i det nordlige Italien, hvor du finder Champagne i det nordlige Frankrig. Dette lægger også op til, at der er store klimamæssige forskelle på hvordan de to vine kan laves. 

Den store forskel mellem prosecco og Champagne er, at prosecco ikke er geografisk beskyttet. Dvs. at enhver, som bruger mere end 85% af Glera-druen kan kalde deres mousserende vine for prosecco.