Cava flasker i isterninger

Cava - Spanske bobler til en god pris

Cava, Prosecco, Champagne. Der findes mange forskellige slags mousserende vine på markedet men hvad er egentlig forskellen på de tre? Vi kender alle Champagne og Prosecco helt ind til benet, men man ved måske ikke helt hvad Cava er, hvor de måske kun kender navnet

Forhandlere af Cava

Hvad er Cava?

Cava er en spansk mousserende vin, som er pendant til Champagne og Prosecco. Hvor Frankrig har den velkendte Champagne og Italien har deres Prosecco, så har Spanien deres Cava. Hvis man er til friske bobler og Champagne, så vil Cava helt sikkert være et godt alternativ til de noget dyrere champagner, som man finder i de nærmeste vinbutikker. 

Hvordan smager Cava?

Mange mousserende vine ligger til den lidt mere tørre side, hvor der dog findes undtagelser, som er mere søde. Cava har generelt en meget frugtig og citrusagtig smag, som er frisk og naturlig. Du opdager hurtigt, at mange Cava’er er afbalanceret i smagen, uden at de bliver for tørt eller for sødt.

Hvis man sammenligner smagen på Cava, Champagne og Prosecco, så ser man, at Cava er lidt mindre søde end Prosecco’er og læner sig mere op af Champagne. 

Hvilke druer bliver der brugt i Cava?

Der er tre druesorter, som er dominerende i produktionen af Cava:

  • Macabeu
  • Parellada
  • Xarello

Macabeu er druen, som oftest fylder mest i Cava og giver de mousserende vine deres frugtig og citrusagtige smag. Xarello er også en frugtig, grøn drue, men den tilføjer ofte noter af melon og pærer, hvilket giver vinene en sødme uden at blive for meget. Til sidste er der ofte saft fra Paralleda-druen i Cava. Den tilføjer noget syre og citrus til Cava, som er med til at afbalancere vinen til perfektion. 

Ud over de tre dominante druesorter, så bliver der også ofte brugt andre druer i produktionen af Cava. Der er lidt rum til at eksperimentere, da Cava kun skal indeholde minimum 85% af de ovennævnte druesort, for at må klassificere sig selv som en Cava. 

Hvilke slags typer af Cava findes der?

Der findes fire hovedtyper af Cava, som er baseret på mængden af restsukker i vinene. Derudover findes der f.eks. også Cava Rosé, som er, som navnet antyder, en Cava laver til en rosevin i stedet for en hvidvin. Til sidst så findes der også Vintage Cava. Her er der mere fokus på at lave Cava, som er velegnet til lagring og har brug for tid for at opnå deres sande potentiale. 

Lad os starte med de fire hovedtyper af Cava:

Cava Brut Nature

Cava Brut Nature er den mindst søde version af Cava, som du kan finde på markdet. De har ofte lavere alkoholprocenter, da mængden af restsukker er meget lav. For at må kalde en Cava for Brut Nature, så skal mængden af restsukker ligge under 3 g restsukker pr. liter vin.

Et godt eksempel er SIMETRIA 44 NV fra Jamas Wine, som er en økologisk Cava uden tilsat sukker. Her får du en Cava Brut Nature i god kvalitet på 100% Macabeo-druer. Den er desuden vegansk og derfor uden animalske tilsætningsstoffer. 

Cava Extra Brut

Som vi går op af stigen af Cava-typer, så vil der være mere og mere restsukker i vinene. Dette gør dem også sødere og sødere, samt de ofte vil have højere alkoholprocent. Cava Extra Brut må have mellem 3 og 6 g sukker pr. liter vin

Cava Brut

Cava Brut er den mest genkendte og solgte Cava, som findes på markedet. Den ligger et godt sted mellem sød og tør og er derfor en pleaser for manges smagsløg. Cava Brut bevæger sig igen lidt op af i forhold til restsukker og her må indholdet være mellem 6 og 12 g pr. liter. Vi synes godt om denne Adernats Parabòlic Cava Brut fra Den Sidste Flaske, som er en perfekt Cava til både fest og hygge. 

Cava Semi Seco (Extra Dry)

Den sidste kategori er Cava Semi Seco. Dette er den type Cava, som indeholder mest restsukker pr. liter vin. Her er vi oppe mellem 12 og 17 g pr. liter. Vinene er ofte meget forfriskende og tiltaler derfor også mange. Den Sidste Flaske har f.eks. en lækker Gran Livenza Cava Semi Seco til en god pris. Her får du i hvert fald en god flaske Cava til en skarp pris. 

Cava Rosé

Siden der er blevet eksperimenteret mere og mere med Cava, så har typen Cava Rosé braget frem i vinlandskabet. Du får en mousserende rosévin fra Spanien, som tilføjer ekstra noter af røde bær. Cava Rosé bliver produceret lige som andre Cava’er, men her bliver der så tilføjet en blå druesort, som Monastrell, Pinot Noir eller Garnacha for at give vinen noget farve og spil i smagen.