Italiensk vin på gewurztraminer

Gewurztraminer vin - Drue til krydret hvidvin

Gewurztraminer lyder måske tysk, men du finder oftest vin af denne fantastiske drue i mange forskellige lande på tværs af kontinenter. Før i tiden var Gewurztraminer druen noget, som man kun fandt i Frankrig og Italien, hvor den har fået et fantastisk ry for at lave krydrede hvidvine, som endda var egnet til at blive lagret i mere end et årti. Generelt er hvidvine svære at lagre i en lang årrække, da mange af dem skal drikkes unge, men vin af Gewurztraminer er helt unikke.

Jysk Vin logo
Winefamly logo
Den Sidste flaske logo
Buus Vine Logo

Det italienske hjem med de tyske rødder

Gewurztraminer er blevet et synonym med Alsace regionen i Italien og Alsace er et synonym med Gewurztraminer. Druesorten passer perfekt til klimaet i regionen og derfor finder du også den bedste vine lavet på Gewurztraminer fra netop denne regionen. Druesorten er egentlig oprindeligt fra Tyskland, hvoraf “gewurz” kommer fra, som her betyder krydret eller fuld af smag. I dag finder du den mest i regionerne omkring Alsace, hvor klimaet passer godt, men du kan også godt finde vine lavet på druen fra New Zealand, Sydafrika og både Nord- og Sydamerika.

Hvordan smager vin lavet på Gewürztraminer?

Hvis man ved hvordan Gewurztraminer smager, så er man ikke i tvivl, når man tager en tår. Gewürztraminer har en meget særpræget smag for en hvidvin. Du får masser af power fra den meget koncentrerede, frugtige smag. Noter af ingefær, roser, kandiseret frugt og kanel giver en helt unik profil for en hvidvin. Du finder simpelthen ikke andre grønne druesorter, som kan præstere den samme kombination af smage og balance, uden at det bliver for meget. 

Gewurztraminer laver generelt meget parfumerede vine, som for nogle kan være et no-go med det samme. Den er intens og derfor også en druesort, som man enten elsker eller hader. Hvis man svinger vinen rundt i glasset, så kan man også se på den, at viskositeten er meget høj. Den får nemt “gardiner” i glasset, hvor man kan se vinen glide lige så stille ned af siderne igen.

For tilhængere af vin fra Alsace, så er det en klassiker, som man ikke må gå glip af. Mange har tendens til kun at drikke tørre eller søde hvidvine, imens den krydrede kategori bliver lidt overset. Gewürztraminer er virkelig også en undtagelse for hele hvidvinsbranchen. Den anderledes smag og levetid gør den til en vin, som både kan opbevares, bruges til mørkere kød og nydes, som en powerfuld oplevelse til maden.

Gewürztraminer er en hvidvin, som har potentiale!

Vine på Gewurztraminer har noget, som meget få hvidvine har: Lagringspotentiale. Mange hvidvine skal drikke unge og helst inden for 5 år efter frigivelse, men hvidvine på Gewurztraminer er specielle. De har nemlig potentiale til at blive lagret i op mod 20 år ude at miste deres smage, aromaer og liv. Faktisk så kan de allerbedste Gewurztraminer vin fra Alsace udvikle endnu flere smagsnuancer, som kan give en mere kompleks og lækker vin. Vin, som er lagret i mere end 10 år har nemlig tendens til at udvikle en mere røget smag, hvor det parfumerede element virkelig kommer til saft og kraft. Derfor er Gewurztraminer også en legendarisk vin for vinelskeren, som godt kan lide at samle og gemme til en god stund, selvom det er langt ude i fremtiden. 

Især inden for investering af vin ser vi, at Gewürztraminer er populær for at sprede sine investeringer over flere kategorier. Traditionelt set, så er det store rødvine og unikke champagneårgange, som bliver prioriteret, men som så mange andre investeringer, så skal man sprede sin risiko over flere forskellige kategorier, for ikke at blive ramt over hele linjen. 

Hvad drikker man Gewürztraminer til?

Gewürztraminer passer perfekt til krydret mad, oste, desserter og asiatisk mad. Nogle af de klassiske kombinationer for hvidvin, men netop krydret mad giver den en unik profil i forhold til andre hvidvine. Gewürztraminer er ikke en sød vin, men en vin med masser af aroma og parfume, som skal serveres til noget mad, som også gerne har noget saft og kraft i smagen. Den intense smag er svær at forestille sig, hvis man ikke har prøvet den. Vi anbefaler især at drikke Gewürztraminer til en god bøf og nyde det franske unikum, hvor den passer bedst. 

Krydret mad, oste, pikante desserter og asiatiske retter. Gewürztraminer kan faktisk dække et helt treretters måltid, da du kan servere den til alle retter. Så behøver du kun at indkøbe en enkelt vin til maden. 

Vine lavet på druen Gewürztraminer har ofte en tyk nektar-agtig følelse. Aromaerne er kraftige og du får masser af overmodne frugter i smagen. Vinen er ofte parfumeret, men det er blevet ikonisk for den franske druesort med det tyskklingende navn. Gewürztraminer ligger i en kategori for sig selv, når vi snakker om hvidvine, da man hverken ville klassificere den som tør eller sød.