Hvad er en sommelier?

Sommerlier

En sommelier er en vinekspert, der er uddannet i kunsten at smage, vurdere og parre vin, har bestået Court of Master Sommeliers eksamen og anses for kvalificeret til at rådgive folk om vinvalg. For at blive sommelier skal man først blive lærling og arbejde under en Master Sommelier i en vis periode. Når lærlingen har erhvervet tilstrækkelig viden, er de berettiget til at tage Court of Master Sommeliers eksamen. Eksamenen består af tre dele: teori, service og smagning.

En uddannet sommelier kan være en vinforvalter, restaurantchef eller restaurantvinkøber. En sommeliers opgave er at forstå nuancerne i forskellige vine og at hjælpe kunder med at træffe informerede beslutninger om, hvad de køber.

Hvad er nogle udfordringer for erhvervet som sommelier?

Sommeliererhvervet står generelt over for mange udfordringer. Eksempelvis er der mangel på dygtige fagfolk i branchen. Der er ikke nok folk til at besætte de stillinger, der er ledige. Det har ført til manglende mangfoldighed i faget og øget konkurrence om ledige stillinger. En anden udfordring for dette erhverv er den konstante ændring i teknologi og vinproduktionsmetoder. Disse ændringer har gjort det sværere for sommeliere at følge med i deres viden om emnet og være i stand til at uddanne deres kunder om vin.

I forhold til rødvin, så bliver vinene mere og mere komplekse i deres smagsnoter og aromaer, samtidig med at mange vinregioner begynder at få mere fodfæste. Der gør også, at der kommer nye smage til verdenen i andre regioner, som man måske kun kunne finde i de franske vindistrikter før i tiden. Derfor er det også svært at blive sommelier i dag. 

Hvad er nogle af de kvaliteter, der gør en god sommelier?

En god sommelier skal være i stand til at skelne mellem forskellige vine, kende regionen og årgangen for en vin og kunne beskrive smagen af en bestemt vin. De skal også vide, hvordan man parrer vine med mad. F.eks. vil en fremragende sommelier kunne fortælle dig om vinen kommer fra Champagne, Bordeaux eller Bourgogne bare ved at smage på den. Derudover har de et enormt kendskab til vindruer, hvor de også kan fortælle om det er en barolo, en chianti eller en zinfandel ud fra smagsnoterne. 

De egenskaber, der gør en god sommelier, er:

– Evnen til at skelne mellem forskellige vine

– Kendskab til en vins region og år

– Evnen til at beskrive smagen af en bestemt vin

– Viden om at parre vine med mad