Hvidvinsdruer til dansk vin

Dansk vin

Selvom Danmark ikke er det varmeste eller største land, så findes der en god håndfuld vinbønder, som producerer dansk vin i kommercielle størrelser. De fleste vinbønder i Danmark er hobbydyrkere, som har en lille stykke land, ofte ved siden af deres hjem, hvor de dyrke de specielle druer, som klarer sig godt i det danske klima.

Hvad gør dansk vin unikt?

Dansk vin har faktisk i mange år været særdeles særpræget og unik, dog ikke for de grunde, som du måske først tænker. I Danmark har man produceres vin af kirsebær og frugter i lang tid, men inden for de seneste år, er der begyndt at komme flere og flere, som også dyrker vindruer til at lave vin med. Der er stor forskel i mængden af sol, som druerne har brug for, samt smagen på de forskellige varianter af druer. I Danmark er det druesorterne Solaris og Rondo, som er de to mest dominerende druesorter i hhv. hvid- og rødvin

København, Danmark

Forhandlere af dansk vin:

Jysk Vin logo
Winefamly logo
Den Sidste flaske logo
Buus Vine Logo
Danske marker til dansk vin

Klassificering af danske vindistrikter

Som i mange andre vinlande, så findes der også forskellige klassifikationer og distrikter i Danmark. Det var dog først i 2001, at EU godkendte de nuværende 4 vinregioner i Danmark:

  • Jylland
  • Sjælland
  • Fyn
  • Bornholm

Du finder i dag over 100 forskellige vinbønder, som sælger deres vine kommercielt og må kalde dem for danske vine. Udover områdeklassifikationerne, så findes der et enkelt lokalt beskyttet område, som er Danmarks svar på f.eks. appellationer som Champagne. Appellationen hedder Dons og den blev først anerkendt i 2018 af EU. De er især kendt for at lave vidunderlige mousserende vine.