Hjem Vin Sherry
a
Sherry

Sherry

Sherry er en type vin, der er lavet i den sydlige region af Spanien. Det er lavet af druer, der dyrkes i denne region og derefter gæret. Sherry kan enten være tør eller sød, og den kan lagres i op til 10 år, før den sælges på markedet. Ordet "sherry" kommer fra det spanske ord "Jerez", som betyder "fra byen Jerez de la Frontera." Sherry er populær, fordi den har en sød, nøddeagtig smag og ofte indeholder smag af tørret frugt. Sherryens popularitet kan også tilskrives dens alsidighed. Den kan serveres som aperitif eller dessertvin, samt kombineret med forskellige fødevarer såsom tapas, skinke, ost og chokolade.

Hvad er de vigtigste sorter af sherry?

Sherry er en vin, der er blevet forstærket med alkohol, normalt brandy, før den er lagret på egetræsfade. Der findes forskellige typer og varianter af sherry.

De vigtigste typer sherry er:

1) Fino – som er let, tør og syrlig.

2) Manzanilla – som er let og let salt.

3) Amontillado – som er mørk, rig og nøddeagtig.

4) Oloroso – som er mørk og tør med en kraftig smag af karameliseret sukker.

5) Palo Cortado – som er en blanding af oloroso og manzanilla stilarter med et strejf af sødme for at balancere smagene.

 

Jerez

Forhandlere af sherry:

Den Sidste Flaske
Jysk Vin
Vintønden
Vinguruen
Buus Vine
Vinlager med sherry

Hvor stammer sherry fra og hvad er historien bag?

Sherry er en vin, der er lavet i regionen omkring byen Jerez, Spanien. Den er blevet produceret i omkring 500 år og er den ældste vin i Europa. Historien bag Sherry begynder med maurerne, der regerede det meste af det sydlige Spanien fra 711 til 1492. Da de erobrede Jerez, opdagede de, at det var et ideelt sted at dyrke druer. De plantede vinmarker og lavede vin, som de drak så lokalt som muligt. Maurerne var også ret opfindsomme – de lærte at helbrede vinene med sukker og tilsætningsstoffer som æggehvider, der hjalp med at bevare dem gennem lange rejser. Faktisk kom den første kommercielle sherry fra denne region i 1724, da en spansk flådekaptajn ved navn Pedro Fermín de Estrella bragte sine fade med sherry med på en rejse rundt i verden.

Historien om Sherry findes også i legenden. Der er mange fortællinger om, hvordan vinene fik deres mørke farve – den ene er, at den blev skabt for at imponere kong Alfonso X, der af forfængelighed havde forbudt lyse vine ved sit bord.