Calabrias kyst

Calabria - Den italienske snudespids

Calabria er tåspidsen på den italienske støvle. Området er dog ikke kendt for at være den store vinregion. Generelt finder man ikke mange store vinregioner i det sydlige Italien. Igennem de seneste år er produktionen af vin endda faldet i Calabria. I 2020 producerede de kun 280.000 HL vin eller hvad der svarer til lidt over 3 millioner kasser.

Hvad er vin fra Calabria kendt for? 

I Calabria laver de mange forskellige slags vine. Det sydlige Italien er varmt og tørt, men heldigvis ligger regionen ude ved kysten. Cirka 25% af Calabrias vinproduktion er rødvin, men niveauet er generelt lavt i regionen. Kun cirka 12% af al deres vin kommer op på DOP-niveau. Dvs. at resten af vinen ikke har nogle klassifikationer i forhold til krav fra regionen eller appellationer. I Calabria laver de derfor mest Vino de Tavola, som er vin uden for klassifikation – også kaldet bordvin. 

 

Vingård i Calabria

Forhandlere af vin fra Calabria:

Jysk Vin logo
Winefamly logo
Den Sidste flaske logo
Buus Vine Logo
Gaderne i Calabria

Hvilke druer man til at lave vin i Calabria?

I Calabria er det Gaglioppo druen, som er den mest dominerende. Den står for op til 48% af den beplantede jord, hvor regionen har cirka 8.800 hektar land til vinproduktion og -dyrkning. I det sydlige Italien bruger det ofte druesorter, som vi ikke er så vant til herhjemme i Danmark. Af druesorter bruges der f.eks. følgende i Calabria:

  • Gaglioppo
  • Greco
  • Greco Nero
  • Lacrima
  • Magliocco Canino
  • Malvasia
  • Malvasia Nero
  • Montonice Bianco
  • Nerello Cappuccio
  • Nerello Mascalese

 

DOC vine fra Calabria

Calabria er en af de få regioner i Italien, som ikke har en DOCG vin. DOCG vin er vine, som lever efter de hårdeste krav og forventninger til produktion, lagring og druesort. I Calabria har de derimod 9 DOC vine og 10 IGP vine, som er spredt ud over hele regionen, fra nord til syd.

Calabrias tetorrior