Hvad er forskellen på sherry og portvin?

Du kender måske en smule til både sherry og portvin, men du er aldrig rigtig faldet for nogle af typerne. For mange i Danmark er stereotypen, at sherry og portvin er noget, som bedsteforældre drikker, men der er mere til historien. De deler forskellige ting, som f.eks. at de begge er forstærkede vine, som vi i Danmark ofte kalder for hedvine. Hedvine er vine, hvor alkoholprocenten ligger på minimum 14%. 

Sherry vs portvin: Begge kendt som aperitif

Sherry og portvin deler også vanen at skulle drikkes inden eller efter maden, som en aperitif eller dessertvin. Hvis man kigger mod syden, så ser man dog, at begge typer bliver drukket til alle slags retter. De forskellige typer af portvin, herunder hvid, rosé og Tawny passer til diverse slags retter, så du kan altid finde et alternativ til den almindelige vin. I Danmark ser vi det ofte til jul eller andre højtider, hvor der bliver smækket en portvin på bordet fra det lokale supermarked. 

Hos Druestok mener vi, at både sherry og portvin er meget undervurderet og derfor vil vi også hjælpe jer igennem forskellen på sherry og portvin, så landskabet er lidt nemmere at navigere rundt i. En mission, som også er taget af den fynske forhandler Portvinsflasken, som har et mål om at få bredt kendskabet til den undervurderede, sydeuropæiske drik og derfor importerer og sælger portvin af høj kvalitet. Mange har prøvet at købe en flaske nede i Kvickly, men kvalitet følger simpelthen ikke med på hvad man kan finde hos mindre, lokale producenter i Sydeuropa, hvor de går mere op i kvalitet over kvantitet. 

Forskellig geografi for portvin og sherry

Portvin kommer oprindeligt fra Porto i Portugal, hvor man forstærkede vinene for at opnå en anden smag. Sherry kommer derimod fra det sydlige Spanien, hvor regionen Jerez står for en stor del af historien. Produktionen foregår på nogenlunde samme måde, hvor begge typer vin bliver lavet, som almindelig vin, hvorefter de går igennem en forstærkning, hvor man tilfører spiritus. Forskellen på sherry og portvin kommer heraf hvornår forstærkningen sker. I portvin bliver vinen forstærket undervej i produktionen, hvor i sherry bliver spiritussen tilføjet i slutningen. 

Ud over geografien, så er der også en forskel i hvilke druesorter, som bliver brugt til at lave basisvinen til de to vintyper. Sherry bliver kun lavet af grønne druesorter. Herunder ser man ofte, at det er Palomino, Pedro Ximenez eller Moscatel, som udgør hovedparten af grundvinen. I portvin kan man til gengæld både lave basisvinen af både grønne og blå druesorter. Oftest ser man dog, at de er lavet af blå druesorter, med mindre du finder en hvid portvin. I portvin ser man ofte druesorterne Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca eller Tinta Roriz, som hoveddruen. Tinta Roriz er f.eks. den portugisiske version af den drue, som mange kender som Tempranillo

Smagsprofiler – Søde alternativer til almindelig vin

Smagsprofilen hos sherry er noget anderledes end portvin. Det er et af de steder, hvor forskellen på sherry og portvin er størst. Sherry kan nemlig have smage i begge ender af spektret, som går fra tør til sød. Afhængig af lagringsmetoden, så får du hedvine, som enten har beholdt iltniveauet undervej, hvilket giver en skarp, frisk og endda lettere saltet smagsprofil. Derimod hvis sherryen er lagret i kontakt med ilt, så får du mere nøddesmag og sødhed. 

Hos portvin finder du oftest en sød smagsprofil, men der er alligevel stor forskel, hvis man deler dem ind i to hovedkategorier: Ruby og Tawny. Ruby er ofte lagret i kortere tid og har derfor mindre tid til at modne og opnå komplekse strukturer og aromaer. Ruby portvin er ofte meget søde og tenderer til at være sirupsagtige. Tawny er derimod lagret lang tid i tønder, som er med til at gøre dem lysere. Når man lagre en portvin i en trætønde, så ender den med at udvikle smagsnoter, som fører dig over til noget mere karamelagtigt, hvilket mange synes er en fantastisk smag. 

Forskellen på sherry og portvin er meget stor – selvom den ikke er

De lægger sig meget op af hinanden, som vintyper og i produktionen, men sherry og portvin bliver aldrig det samme. Forskellen på sherry og portvin er stadig så stor, at det ikke kan sammenlignes en til en. Du kan få to vidt forskellige oplevelser og der kan være meget stor forskel i hvad der behager dine smagsløg.

Vores bedste råd er dog: Køb kvalitet fra en ordentlig portvinsforhandler i stedet for at købe den første, som du ser nede i dit lokale supermarked. Så er du sikker på at forhandleren går op i hvilken kvalitet, som de sælger, elsker produktet og drikker den selv. Nogle portvine og sherryer er bare lavet i store mængder for at have det rigtige navn. God kvalitet kan altid kendes på mængden, som produceres. Mindre produktioner er oftest et tegn på højere kvalitet, da kravene er højere. Der er selvfølgelig også forskel på smagsprofiler og mennesker har subjektive meninger til hvad der er godt, men håndværket er i hvert fald oftest i top hos de mindre producenter.


Deprecated: The behavior of unparenthesized expressions containing both '.' and '+'/'-' will change in PHP 8: '+'/'-' will take a higher precedence in /var/www/druestok.dk/public_html/wp-content/plugins/gdpr-cookie-consent/public/templates/modals/classic.php on line 408