Hvor mange genstande er der i en flaske vin?

Det kan være meget rart at vide, hvor mange genstande der er i en flaske vin, når man sidder en fredag aften og hygger med venner og veninder. Vi hjælper dig igennem og giver dig et overblik hvilke ting, som du skal være opmærksom på, for at kunne udregne antallet af genstande i en flaske vin. I Danmark er en genstand alkohol bestemt til at være 12 gram ren alkohol. Dvs. at hvis man indtager 60 gram alkohol, så har man fået 5 genstande. Tommelfingerregler er, at for hvert 10 kilo, som et mennesker vejer, kan kroppen forbrænde 1 gram alkohol i timen – Dvs at en fuldvoksen man på 90 kg kan forbrænde 9 gram alkohol i timen.

I de danske hjem er der dog stor forskel på hvor stort et vinglas er, så det kan være smart at vide på forhånd, hvor meget hele flasken indeholder af genstande.

Sådan finder du antallet af genstande i en flaske vin

Der er to standardmål, som afgør hvor mange genstande en flaske indeholder: Alkoholprocenten og størrelsen på flasken. Der er stor forskel på hvor høj alkoholprocenten er i vin, så vi har taget nogle af de mest typiske procenter, så du nemmere kan finde den rigtige vin i oversigten.

Hvor mange genstande vin må man maks få, når man skal køre?

Det sikreste er altid at holde sig til maks en enkelt genstand. I mange husholdninger vil der dog være stor forskel på hvor store glas vin, som man serverer. Du kan finde vinglas i størrelser fra 15 cl og hele vejen op til 50 cl, samtidig med, at der er forskel på hvor meget, som bliver skænket. Vi anbefaler dog aldrig at drikke noget, hvis man har planer om at køre bil senere. Se efter gode, alkoholfrie vine, som alternativer eller lav en lækker virgin-cocktail, hvis du f.eks. har middagsgæster til stede.

Herunder kan du se hvor mange genstande, som der er i de forskellige størrelser og procenter:

Så mange genstande indeholder en almindelige størrelse vin (75cl)

Den klassiske vinstørrelse, som vi alle kender – 75cl. Herunder finder du de mest gængse vintyper, deres sædvanlige alkoholprocent, samt antallet af genstande i en flaske. Med den følgende oversigt kan man hurtigt konkludere, at en flaske vin på 75 cl indeholder ca 4 til 8 genstande. En flaske hvidvin indeholder oftest mindre genstande end en flaske rødvin. Desto sødere og lysere vin, desto lavere alkoholprocent og antal af genstande. Husk, hvis alkoholprocenten ikke er den påskrevne, så skal du dividere alkoholprocenten med to for at få antallet af genstande i flasken:

VintypeAlkoholprocentGenstande
Rødvin14%7
Kraftig rødvin16%8
Let rødvin12%6
Hvidvin10%5
Sød hvidvin8%4
Let hvidvin10%5
Tung hvidvin12%6
Portvin16%8
Mousserende vin8%4
Champagne8%4

Så mange genstande indeholder en magnum vin (150cl)

Nogen kan godt lide at have store magnumflasker og derfor har vi også inkluderet dem her. Her er det noget nemmere at finde ud af hvor mange genstande, som der er i flasken. Alkoholprocenten passer nemlig med det samme antal genstande: 

VintypeAlkoholprocentGenstande
Rødvin14%14
Kraftig rødvin16%16
Let rødvin12%12
Hvidvin10%10
Sød hvidvin8%8
Let hvidvin10%10
Tung hvidvin12%12
Portvin16%16
Mousserende vin8%8
Champagne8%8

Så mange genstande indeholder en bag in box vin (300cl)

Til sidst har vi klassikeren i det moderne køkken: Bag-in-box. Den klassiske bag in box indeholder 3 liter vin og derfor kan vi tage antallet af genstande fra den første tabel og gange med 4:

VintypeAlkoholprocentGenstande
Rødvin14%28
Kraftig rødvin16%32
Let rødvin12%24
Hvidvin10%20
Sød hvidvin8%16
Let hvidvin10%20
Tung hvidvin12%24

Pas på med at undervurdere hvor mange genstande, som der er i en flaske vin

Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden lavede en undersøgelse tilbage i 2015, hvor de fandt ud af, at cirka en tredjedel af alle danskere undervurderer hvor mange genstande, som der er i en almindelige flaske vin. Det var faktisk kun cirka 12%, som gættede rigtigt i forhold til hvor meget den pågældende flaske vin indeholdte af genstande. Tag derfor disse tabeller med på telefonen næste gang i har en diskussion omkring hvor mange genstande, som der er i en flaske vin. 

Hvis du skal holde middagsselskab, så anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at inden du serverer vin, så spørger du dit selskab, om der er nogen der regner med at køre hjem selv efter selskabet. Der findes mange fantastiske, alkoholfrie vine på markedet, så du kan helt sikkert finde et alternativ, hvis nogle af dine gæster skal køre hjem. Hav derfor altid en flaske uden alkohol stående.