I Frankrig har man en vinlov, som er med til at bestemme hvordan man må mærke og markedsføre vin fra landet. Den franske vinlov er et stort anliggende, men mange kender godt til f.eks. den regionsbestemte Champagne. Ligesom Champagne, så har mange andre områder og regioner beskyttede navne, hvor der er en masse krav om produktion, druer og lagring, som man skal opfylde.
Den franske vinlov blev grundlagt i 1935 efter et ønske fra den franske regering og vinbønderne i landet. Den skulle være med til at beskytte de franske vine fra at blive kopieret og markedsført, som rigtige franske vine, selvom deres oprindelse måske var en anden. I dag er det Institut National des Appellations d’Origine (INAO), som står for at lave og kontrollere reglerne i den franske vinlov.
Vin de Table
Vin de Table er det, som vi i Danmark kalder for bordvin. Det er den laveste klassifikation af vin fra Frankrig og betegnelsen må bruges til alle vine fra landet. I denne kategori må man f.eks. gerne skrive hvilken drue og årgang vinen er, men derudover er der ikke mange ting, som man kan tilføje til etiketten.
Vins de Pays
Vin de Pays vil man landvin på dansk. Den rangerer over Vin de Table, men under AOC. I en Vin de Pays er der begrænsninger på hvorfra man må bruge druer. Druerne skal komem fra et enkeltstående område, som er afgrænset geografisk. Normaltvis vil man se, hvis en stor vin, som burde være på AOC niveau, ikke passer ind under kravene, vil blive mærket, som en Vins de Pays. Man vil selvfølgelig helst have den højste kvalifikation som muligt, men den franske vinlov sætter nogle gange begrænsninger for dette.
Appellation d’Origine Contrôlée – AOC
Appellation d’Origine Contrôlée er den højeste kvalifikation, som findes i Frankrig. Den er på samme niveau som den europæiske klassifikation AOP, hvor der er krav til geografi, druer, produktionsmetode, osv. Ved at overholde disse regler kan en vin kalde sig selv for geografisk beskyttet, hvilket man f.eks. ser ved vintypen Champagne.