Kage med dessertvin

Dessertvin

Dessertvin er som en sød og skinnende juvel i verdens gastronomiske krone. Gennem århundreder har den kærtegnet smagsløgene og været en højdepunktet i måltider, der strækker sig tilbage til antikken. Dens subtile sødme, komplekse smagsprofil og dybdegående karakter gør den til den ultimative kulinariske afslutning på et gourmetmåltid, der giver en oplevelse, som nærmest er som at drømme.

Men det stopper ikke der. Servering af dessertvin er en kunst i sig selv, hvor temperatur og valg af glas spiller en nøglerolle i at få det bedste ud af smagsoplevelsen. Vi vil uddybe disse vigtige aspekter og dele tips og tricks for at sikre, at du nyder din dessertvin til fulde. Parring med desserter er en smagfuld kunstform, og vi vil guide dig gennem principperne for at skabe harmoniske smagsoplevelser. Uanset om du foretrækker en intens chokoladedessert eller en forfriskende citrussorbet, vil vi hjælpe dig med at finde den perfekte dessertvin til at komplementere dine kulinariske kreationer.

Men dessertvin er ikke kun en del af gastronomien; den er også en dybt forankret del af kulturer og traditioner rundt om i verden. Fra gamle vinkældre i Europa til nytænkende vingårde i den nye verden, vil vi udforske, hvordan dessertvinen har formet samfund og ceremonier og fortsat gør det den dag i dag.

Typer af dessertvine

Sauternes: Guldstandarden for elegance

Sauternes, denne gyldne skat fra Bordeaux-regionen i Frankrig, udgør en uundværlig del af dessertvinverdenen. Kendt for sin raffinerede honningsøde smag og forførende kompleksitet, står Sauternes som et ikon inden for dessertvin. Hovedsageligt skabt af druerne Semillon, Sauvignon Blanc og Muscadelle, der er angrebet af den eftertragtede ædel råddenskab, opnår Sauternes sin naturlige sødme. Dette ædle råddenskab, botrytis cinerea, angriber druerne i det perfekte øjeblik og koncentrerer deres saft til en skattekiste af smagsintensitet. Resultatet er en vin, der danser på tungen med nuancer af abrikos, fersken og honning, alt sammen balanceret af frisk syre. Sauternes er symbolet på raffinement og en obligatorisk oplevelse for enhver dessertvinsentusiast.

Portvin: Styrke og dybde fra Douro

Portvin fra Portugal er en mægtig og fyldig dessertvin, der kan opdeles i forskellige stilarter, hver med sin egen karakter og historie. Ruby Portvin er ung og frugtagtig, med bærnoter, der springer frem. Tawny Portvin ældes i træfade og udvikler smag af nødder, karamel og tørret frugt. Vintage Portvin er en kronejuvel, kun produceret i exceptionelle år, med en utrolig evne til at modne i flasken i årtier og levere ekstraordinær kompleksitet. Portvin er kendt for sin styrke og kan parres med en bred vifte af desserter, fra enkle chokoladetrøfler til den kraftfulde blåskimmelost.

Sherry: Spansk elegance i et glas

Sherry, fra de solbeskinnede marker i Spanien, præsenterer en bred vifte af stilarter, der imødekommer enhver smag. Fra den tørre og lette Fino til den fyldige Oloroso, der er fyldt med nøddeagtige noter, tilbyder Sherry en udforskning af smag og kompleksitet. En af de mest bemærkelsesværdige varianter er Pedro Ximénez, hvor druerne tørres i solen, indtil de ligner rosiner, hvilket resulterer i en sirupslignende vin med en dyb, sød smag af svesker, dadler og karamel. Sherry er en perfekt ledsager til nøddebaserede desserter og dekadente karamelsødheder.

Muscat: Aromatisk skattekammer

Muscat-druen er kendt for sin intense aromatiske karakter og søde smag. Denne druesort bruges til at producere en række dessertvine over hele verden, hvoraf Muscat de Beaumes-de-Venise fra det sydlige Frankrig er en fremragende repræsentant. Denne skat har en buket af blomsteragtige aromaer og forfører med sin honningsøde smag. Muscatvin er som et eksotisk blomsterbed i en flaske og passer perfekt til frugtbaserede desserter som frugttærter og kompotter.

Med disse forskellige dessertvine kan du udforske en verden af smag og aromaer, der vil forvandle din dessertoplevelse og gøre det til et højdepunkt af ethvert måltid. Hver type dessertvin har sin egen unikke charme og historie, og det er en fornøjelse at opdage dem en efter en.

Late Harvest: Høstet til perfektion

Late Harvest-vine er en særlig skat, hvor druer høstes senere end normalt, når de er fyldt med sukker og smag. Dette resulterer i vine med en rigdom af sødme og koncentration. Afhængigt af produktionsteknikkerne kan de variere fra tørre varianter med en subtil sødme til meget søde og sirupagtige vine. Late Harvest Riesling er en fremragende repræsentant for denne stil og er perfekt til paring med citrussorbet eller frugtsalater.

De oftest sete druer i dessertvin

Valget af druesorter er en kritisk faktor i produktionen af dessertvin, da det i høj grad påvirker smagsprofilen og kompleksiteten af den færdige vin. Her er nogle af de mest almindelige druesorter, der bruges til at skabe de unikke smagsoplevelser i dessertvine:

  • Semillon: Semillon-druen er en dominerende druesort i produktionen af Sauternes og andre eddikesøde vine. Den er kendt for sin tendens til at udvikle ædel råddenskab, som er afgørende for vinens dybde og kompleksitet. Semillon bidrager med honningsøde smagsnoter og en fyldig tekstur.

  • Sauvignon Blanc: Ofte brugt i kombination med Semillon, tilføjer Sauvignon Blanc syre og friskhed til dessertvine som Sauternes. Den bringer en livlig frugtighed til smagsprofilen og skaber en balanceret harmoni mellem sødme og syre.

  • Muscadelle: Muscadelle-druen bruges i mindre mængder, men den tilfører ofte en blomsteragtig aroma og yderligere sødme til visse dessertvine. Den kan også bidrage med subtile krydrede noter og en mere kompleks smag.

  • Pedro Ximénez: Denne spanske druesort bruges til at lave nogle af de sødeste sherryvine, især Pedro Ximénez sherry. Druerne soltørres efter høst, hvilket resulterer i en sirupagtig konsistens og koncentreret, sød smag.

  • Riesling: Riesling-druen er kendt for sin høje naturlige syre og alsidighed. Når den bruges i produktionen af Late Harvest vine, tilføjer den en syrlig og frisk karakter, der balancerer sødmen og giver en behagelig lethed til vinen.

Produktionen af dessertvine er en kunst i sig selv og kræver omhyggelig håndtering fra druehøst til vinifikation. Druerne udvælges nøje, da kun de sundeste og mest modne druer kan opnå den ønskede sødme. Høsten foregår normalt senere end for almindelige vine, da druerne skal nå et højere sukkerindhold for at skabe den naturlige sødme.

Vinifikationsteknikkerne varierer afhængigt af typen af dessertvin. For eksempel involverer produktionen af Sauternes druerne, der angribes af ædel råddenskab, og vinfremstillingen foregår ofte i egetræsfade for at udvikle kompleksitet. Andre dessertvine, som Portvin, stopper gæringen ved at tilføje druesprit, hvilket bevarer en vis mængde ufermenteret sukker og resulterer i en højere alkoholprocent.

Uanset hvilken druesort eller produktionsteknik der anvendes, er målet at opnå den ideelle balance mellem sødme, syre og kompleksitet, der kendetegner en enestående dessertvin. Denne grundige opmærksomhed på detaljer er afgørende for at skabe en vin, der vil glæde og forundre smagsløgene og forblive en uforglemmelig oplevelse for enhver vinelsker.

Servering af dessertvin: Nøglen til nydelse

At servere dessertvin korrekt er en kunst i sig selv og kan være med til at løfte hele smagsoplevelsen til nye højder. Her er nogle vigtige faktorer at overveje:

  • Temperatur: Temperaturen, ved hvilken dessertvinen serveres, spiller en afgørende rolle i at afdække dens fulde smagspotentiale. De fleste dessertvine nydes bedst ved en temperatur mellem 10-12 grader Celsius. Denne temperatur giver vinen mulighed for at afgive sine subtile aromaer og smagsnuancer uden at blive overdrevent sød eller tung. For at opnå denne ideelle temperatur, kan du placere din dessertvin i køleskabet i omkring en time før servering eller bruge en vinkøler til at holde den kølig.

  • Glassets Rolle: Valget af det rette glas er af afgørende betydning for at fange alle de delikate nuancer i dessertvinen. Små tulipanformede glas er ofte anbefalede, da de koncentrerer aromaerne i glassets øvre del og giver vinen plads til at ånde, når den hvirvles. Dette hjælper med at fange de komplekse dufte og smagsnoter, der gør dessertvinen så unik. Et smalt glas med en let opadbuet kant leder også vinens aromaer direkte til næsen og forbedrer den samlede oplevelse.

  • Dekantering: Mens de fleste dessertvine ikke kræver dekantering, kan det være nødvendigt for ældre vine eller vine med bundfald eller sedimenter. Formålet med dekantering er at adskille vinen fra bundfaldet eller sedimenterne, hvilket giver en klar og renere vin i glasset. Når du dekanterer dessertvin, skal du være forsigtig for at undgå at forstyrre bundfaldet og kun hælde den klare væske i et rent dekanteringskaraf eller glas.

At tage hensyn til disse detaljer ved servering af dessertvin kan gøre en betydelig forskel i smagsoplevelsen. Ved at sikre, at din dessertvin præsenteres ved den rette temperatur, i det rette glas og eventuelt efter dekantering, vil du kunne udforske og værdsætte alle de skjulte smagsnoter og aromaer, som denne skattede drik har at byde på. Så næste gang du henter din yndlingsdessertvin, husk at tage disse skridt for at maksimere din nydelse af den.

Opbevaring af dessertvin

Opbevaring af din dessertvin på den rigtige måde er afgørende for at bevare dens kvalitet og smagsintegritet. Følgende retningslinjer vil hjælpe dig med at sikre, at dine dyrebare flasker modnes på den bedst mulige måde:

  • Liggende Opbevaring: De fleste dessertvine, især dem med naturkorkpropper, bør opbevares liggende. Dette skyldes, at opbevaring i liggende position sikrer, at proppen forbliver fugtig. En tør prop kan lade luft trænge ind i flasken og potentielt beskadige vinen ved oxidation. Ved at opbevare flasken liggende bevarer du også proppens tæthed og forhindrer lækager.

  • Kontrolleret Temperatur: Temperaturstabilitet er afgørende for bevarelse af dessertvinens kvalitet. En konstant temperatur mellem 10-15 grader Celsius (50-59 grader Fahrenheit) er ideel. Store temperatursvingninger kan skade vinen ved at få den til at udvide og trække sig sammen, hvilket kan medføre utætte propper og forringelse af vinskvaliteten over tid. Opbevaring i en vinkælder, vinskab eller et køligt, mørkt skab er ideelt.

  • Undgå Lys og Vibrationer: Lys kan have en skadelig effekt på vin ved at frembringe uønskede kemiske reaktioner. Derfor bør dessertvine opbevares væk fra direkte sollys og kunstigt lys. Vibrationer kan forstyrre vinen og påvirke dens aldringsproces negativt. Sørg for, at dine flasker opbevares et sted uden konstante rystelser eller vibrationer.

  • Fugtighed: En moderat fugtighedsniveau i opbevaringsområdet er vigtigt for at forhindre, at propperne tørrer ud og forseglerne svækkes. Dette hjælper med at bevare tætheden i flaskerne og forhindrer luft i at trænge ind. En optimal luftfugtighed ligger omkring 70-80%. Du kan overveje at bruge en fugtighedsbeholder i din vinkælder eller opbevaringsrum for at opretholde det rette fugtighedsniveau.

  • Stabil Placering: Placeringen af dine dessertvine skal være stabil og beskyttet mod utilsigtet bevægelse eller stød. Flaskerne bør opbevares på en solid hylde eller i et vinreol for at forhindre, at de vælter eller udsættes for stress, der kan beskadige vinen eller proppen.

Ved at tage disse retningslinjer i betragtning og investere tid og pleje i opbevaringen af dine dessertvine, vil du være i stand til at bevare deres kvalitet og sikre, at de ældes til perfektion. Når tiden er inde til at nyde din skat, vil du blive belønnet med en smagsoplevelse, der kun bliver bedre med årene.

Desserter og dessertvin

Kunsten at parre dessertvin med desserter er en sublim oplevelse, hvor smagene og aromaerne i både vinen og desserterne forenes i en sød harmoni. Her er nogle af de mest klassiske parringer og tips til at skabe den perfekte dessertoplevelse:

  • Sauternes med Foie Gras: Sauternes, med sin honningsøde karakter og kompleksitet, er en skøn ledsager til foie gras. Den naturlige sødme i vinen balancerer den fedtholdige tekstur og rige smag af gåseleveren og skaber en himmelsk kombination af kontraster.

  • Portvin og chokolade: Portvin fra Portugal, især Ruby og Tawny stilarter, er kendt for at matche chokolade fremragende. Den dybe, frugtagtige smag af portvin komplementerer chokoladens kompleksitet og bidrager med noter af røde frugter og krydderier. Prøv en Vintage Port med mørk chokolade for en luksuriøs smagsoplevelse.

  • Muscat med frugtdesserter: Muscat-druen, med sin blomsteragtige aroma og honningsøde smag, er en ideel partner til frugtbaserede desserter som frugtsalater, tærter og sorbet. Denne kombination fremhæver frugtens naturlige sødme og tilføjer en subtil blomsteragtig dimension.

  • Sherry og nødder: Sherry, især den tørre Fino og den søde Pedro Ximénez, er perfekt til nødde- eller karamelbaserede desserter. Den nøddeagtige smag i sherry supplerer nøddernes karakter og tilføjer en ekstra dimension af kompleksitet til smagen. En klassisk parring er sherry med en lækker valnød- eller mandeltærte.

  • Late Harvest riesling og citrussorbet: Late Harvest Riesling, med sin høje syre og friske karakter, er ideel til paring med citrussorbet eller andre friske frugtdesserter. Syren i vinen afbalancerer den friske surhed i citrussorbetten og skaber en forfriskende kontrast.

Husk, at det vigtigste ved at parre dessertvin og dessert er at finde en balance mellem sødmen, syren og kompleksiteten i både vin og dessert. Det behøver ikke altid at være en kontrast; nogle gange kan ensartede smagsnoter og teksturer i både vin og dessert også skabe en bemærkelsesværdig oplevelse.

Vær også åben for eksperimentering og udforskning af nye parringer. Smagsprøvning er en del af glæden ved at nyde dessertvine, og ved at prøve forskellige kombinationer kan du opdage helt nye smagsoplevelser og overraskelser. Så næste gang du nyder en dessert, tøv ikke med at udforske den vidunderlige verden af dessertvinparninger for at skabe den ultimative søde afslutning på dit måltid.

Vigtige regioner og producenter af dessertvin

Dessertvin er en global fornøjelse, og over hele verden er der bemærkelsesværdige regioner og producenter, der har markeret sig med deres unikke bidrag til denne ædle kategori af vin. Lad os tage et dyk ned i nogle af de mest ikoniske områder og producenter:

  • Bordeaux, Frankrig: Bordeaux-regionen i Frankrig er kendt for sin Sauternes, der er en af de mest berømte og eftertragtede dessertvine i verden. Château d’Yquem er en af de mest fremtrædende producenter i området og producerer en Sauternes af ekstraordinær kvalitet. Den honningsøde smag og kompleksitet af Sauternes fra Bordeaux har gjort det til et symbol på luksus og finesse inden for dessertvine.

  • Douro-dalen, Portugal: Portugal er hjemsted for nogle af verdens mest berømte portvine, og Douro-dalen er epicentret for deres produktion. Her finder du anerkendte producenter som Quinta do Noval, Graham’s og Taylor’s, der laver en bred vifte af portvinssorter, herunder Ruby, Tawny og Vintage Port. Douro-dalens terrasser, stejle skråninger og rige terroir giver portvinene deres unikke karakter og dybde.

  • Californien, USA: Californien har gjort sig bemærket for sine fremragende dessertvine, især Late Harvest Zinfandel og Muscat-druen. Regioner som Napa Valley og Sonoma County har nogle bemærkelsesværdige producenter, der skaber komplekse og frugtrige dessertvine. Det er værd at udforske vine fra producenter som Ridge Vineyards og Chateau Montelena for at opleve den californiske dessertvins finesse.

  • Australien: Australien har også bidraget til dessertvinens verden med sin fortolkning af Late Harvest vine og Muscat-druen. Rutherglen i Victoria er særligt kendt for sin Muscat, og producenter som Chambers Rosewood og Campbells er velrenommerede for deres dygtighed i at skabe disse skønne, honningsøde vine.

  • Tyskland: Tyskland er kendt for sin Riesling og producerer fremragende dessertvine, herunder Eiswein (isvin) og Trockenbeerenauslese (TBA). Mosel, Rheingau og Pfalz er nogle af de mest anerkendte regioner for tyske dessertvine. Producenter som Joh. Jos. Prüm og Egon Müller-Scharzhof laver nogle af de fineste eksemplarer.

  • Italien: Italien har også sine egne dessertvine, med producenter i regioner som Toscana og Sicilien, der skaber Amarone della Valpolicella og Marsala. Disse vine har deres egne unikke karakteristika og er skattede i hele verden.

Når du udforsker dessertvine, er det spændende at prøve forskellige regioner og producenter for at opdage de forskellige stilarter og smagsoplevelser, de tilbyder. Uanset om du foretrækker den franske elegance i Sauternes, den portugisiske kraft i Portvin, eller andre variationer, er dessertvinens verden en endeløs kilde til glæde for vinelskere overalt.

Historie og tradition: Søde dråber gennem tiderne

Dessertvin har en fascinerende historie, der spænder over århundreder og kulturer. Denne søde fornøjelse har bevaret sin relevans og fortryllende karakter gennem tiderne. Lad os udforske de vigtigste milepæle i dessertvinens historie og de traditioner, der har formet dens udvikling:

Antikkens Grækenland og Rom: Vin, honning og krydderier
Dessertvinens rødder går tilbage til antikken, hvor vin blev beriget med honning og krydderier for at skabe en sødere drik. Græske og romerske forfattere beskrev brugen af krydderier som safran og myrra for at forbedre smagen af vin. Disse tidlige eksperimenter med sødning og krydring lagde grundlaget for senere udviklinger inden for dessertvin.

Middelalderens opdagelse af ædel råddenskab: Skabelsen af Sauternes
I middelalderens Europa opdagede vinbønder, at druer, der var angrebet af ædel råddenskab (Botrytis cinerea), udviklede en naturlig sødme. De første optegnelser om denne opdagelse findes i Bordeaux-regionen i Frankrig, hvor vinproducenterne begyndte at fremstille vine som Sauternes ved at høste ædelrådne druer. Denne proces involverer valget af præcis de rigtige druer på det rigtige tidspunkt, når de er delvist angrebet af ædel råddenskab. Dette førte til udviklingen af nogle af verdens mest prestigefyldte dessertvine.

Tysklands eiswein: Naturens hånd i vinfremstillingen
I Tyskland opstod en unik dessertvinstradition med “Eiswein” (isvin). Eiswein laves ved at høste druer, der er frosset på vinstokkene, hvilket koncentrerer sukkerindholdet og skaber en intens sødme. Dette kræver præcis timing, da druerne skal forblive frosne under høsten og presningen. Eiswein er berømt for sin renhed og livlige syre, hvilket gør den til en af de mest eftertragtede dessertvine i verden.

Spaniens Pedro Ximénez og soltørring:
I Spanien er Pedro Ximénez-druerne soltørrede for at øge deres sukkerindhold og skabe nogle af verdens sødeste sherryvine. Denne unikke produktionsmetode giver sherryvine en dyb, sirupsagtig karakter med en intens sødme og komplekse aromaer. Pedro Ximénez-sherry er et skønt eksempel på, hvordan solens kraft kan omdanne druer til flydende guld.

Disse historiske og traditionsrige aspekter af dessertvinens udvikling er en hyldest til menneskets nysgerrighed og kreativitet inden for vinproduktion. De vidner om, hvordan vinbønder og vinmagere gennem tiderne har eksperimenteret med druer og teknikker for at skabe de delikate og udsøgte dessertvine, vi nyder i dag. Dessertvinens fortælling er også en historie om kulturer, der har omfavnet sødme som en særlig form for nydelse og fejring af livets glæder.

Sådan oplever du den kulturhistoriske dessertvin

Dessertvin har en særlig plads i kulturelle og sociale sammenhænge over hele verden. Denne søde fornøjelse er mere end bare en drik; den er en del af vores kulturarv og en markør for særlige øjeblikke. Lad os udforske nogle af de måder, dessertvin har formet vores kultur og oplevelser:

Religiøse ritualer og fejringer: I mange religiøse traditioner spiller vin en central rolle i ceremonier og ritualer. Dessertvin, med sin symbolik af overflod og sødme, bruges ofte ved religiøse ritualer som nadveren i kristendommen. Dette ritual markerer ikke kun troens betydning, men også fællesskab og deling blandt menigheden. I andre kulturer anvendes dessertvine ved forskellige religiøse festligheder og ceremonier som et symbol på fest og taknemmelighed.

Bryllupper og særlige anledninger: Dessertvin er også en vigtig del af bryllupper og særlige anledninger. Par fejrer ofte deres kærlighed ved at skænke en særlig flaske dessertvin til ære for deres union. Dette symboliserer sødmen i livet og de gode tider, der ligger foran dem. Dessertvin serveres også ofte ved jubilæer, fødselsdage og andre festlige begivenheder som en måde at hylde det gode liv og styrke båndene mellem deltagerne.

Vinture og amagninger: At besøge vingårde og deltage i dessertvinsmagningsbegivenheder er en populær og spændende måde at fordybe sig i dessertvinens verden. Vingårde rundt om i verden åbner deres døre for besøgende, der ønsker at udforske vinproduktionens kunst og smage på deres udsøgte kreationer. Dette giver folk mulighed for at lære om produktionsprocessen, historien og traditionerne bag dessertvine og samtidig opleve enestående smagsoplevelser.

Kulinariske oplevelser: I kulinariske verden spiller dessertvin en vigtig rolle ved at parre perfekt med forskellige desserter og osteborde. Vin- og madparring er en kunst i sig selv, og dessertvine tilbyder et utal af muligheder for at udforske harmoniske smagskombinationer. Mange fine restauranter tilbyder dessertvinparninger som en del af deres menu, hvilket giver gæsterne mulighed for at opleve en komplet og tilfredsstillende måltidsslutning.

Dessertvinens kulturelle og sociale betydning understreger dens alsidighed og evne til at berige vores liv og oplevelser. Uanset om det er gennem religiøse ritualer, livsfejringer, besøg på vingårde eller delikate smagsoplevelser, spiller dessertvin en værdifuld rolle i at fremme samhørighed, glæde og sanselig nydelse i vores samfund. Det er en skat, der ikke kun kan smages, men også kan føles, fejres og værdsættes i vores hjerter.

Dessertvin er en skat der skal udforskes mere

Dessertvin er en skat, der bør udforskes og nydes. Uanset om du er en erfaren dessertvinkender eller nybegynder, er der en dessertvin til enhver smag og anledning. Så næste gang du nyder en lækker dessert, skal du ikke glemme at ledsage den med den rigtige dessertvin for at fuldende din kulinariske oplevelse.

Så næste gang du nyder en lækker dessert, skal du ikke glemme at ledsage den med den rigtige dessertvin for at fuldende din kulinariske oplevelse. Skål for sødmen i livet, for kulturen og traditionen, for de uforglemmelige øjeblikke og for den uendelige opdagelsesrejse, som dessertvinens verden har at byde på. Gå ud og oplev sødme i glasset på en måde, der vil berige dine sanser og skabe en dybere forbindelse til denne skattede del af vinverdenen.

Når du vælger en vin til dessert, skal du overveje sødme og smagsprofiler. Generelt vil du matche den sødme i din dessert med din vin. Populære dessertvine kan inkludere Sauternes, Moscato d’Asti, og Portvin. For en dessert med chokolade, kan en rubin portvin være et godt valg, mens frugtdesserter kan parres smukt med en sød, mousserende vin eller en rig Sauternes.

Ja, Moscato d’Asti er ofte kategoriseret som en dessertvin på grund af dens naturlige sødme og ofte lavere alkoholindhold. Den har typisk noter af fersken, nektarin og appelsinblomst, hvilket gør den til en fremragende ledsager til desserter, særligt dem med frugt eller lette kager.

Dessertvin skal typisk serveres køligt, men ikke iskoldt, normalt mellem 6-10°C (43-50°F), afhængig af typen. Den bør serveres i små mængder på grund af dens høje sødme og ofte højere alkoholindhold. Brug specifikke dessertvin-glas, der er mindre end standard vin-glas, og overvej at servere vine som komplementerer desserten – enten ved at spejle dens smagsnoter eller kontrastere dem.

Ja, Asti (eller Asti Spumante) er ofte betragtet som en dessertvin. Det er en italiensk mousserende hvidvin fra Piemonte-regionen, lavet fra Moscato druer. Asti har en udtalt sødme, lavt alkoholindhold, og en livlig brusende kvalitet, hvilket gør den velegnet til at ledsage desserter, især de med frugt eller nødder.

Generelt, når det gælder portionering af dessertvin, kan du forvente at servere omkring 90-120 ml per person. Da dessertvine er rigere og sødere, er portionerne mindre end med almindelig vin. En 750 ml flaske dessertvin skulle således kunne servere mellem 6-8 personer, alt efter den præcise mængde du hælder i hvert glas.