Niepoort i Douro dalen

Niepoort - Portvin i verdensklasse

Hvis man kender til portvin, så kender man også vinhuset Niepoort. Som den mest genkendte portvinproducent i verden har de i 5 generationer produceret fantastiske portvin i Duoro, Portugal. Med deres portvin har de løftet portugisisk vin fremad, og så endda på hele landets specialitet.

Jysk Vin logo
Winefamly logo
Den Sidste flaske logo
Buus Vine Logo

Historien bag Niepoorts portvine

Niepoort har faktisk produceret vin i over 180 år. Generation efter generationer har samtidig gjort, at det er den samme familie, som faktisk startede vingården i sin tid. Niepoort er i dag verdenskendt for deres portvine, hvor de endda har løftet kvaliteten år efter år. Dette er også med til at gøre deres portvine helt mytiske og ikoniske i portvinslandsskabet. 

Vingården Niepoort blev grundlagt tilbage i 1842 af Franciscus Niepoort, hvor de seneste 17 år har Niepoort været styre af den femte generation på gården, Eduard Dirk Niepoort. Styret med hård hånd for at sikre den høje kvalitet, som har givet dem muligheden for at fortsætte, generation efter generation. Det er i dag en af de mest legendariske producenter, som du finder i verden og en af de få, som har holdt over mange generationer. 

Niepoort har cirka 40 hektar vinmarker i Portugal, som ligger cirka 100 til 200 meter over havets overflade. I deres produktion bliver der ikke brugt pesticider og alle druerne bliver plukket i hånden. Dette er med til at gøre vinene bedre, samt druerne forskånes helt indtil de skal presses. 

I dag er Niepoort en af de producenter har portvin, som hele verdenen kigger efter. De giver inspiration, ikke kun indenrigs i Portugal, men i hele verden. Det er ikke kun portvin, som kan nyde godt af inspirationen fra Niepoort, men alle vinproducenter kan skæve mod deres kvalitetsbevidste og detaljeorienterede produktion med store øjne. 

Douro er hjemstedet i Portugal

I Dourodalen har Niepoort hjemme. På de flotte bakkeskråninger finder du alle deres vinmarker, hvilket optimerer stokkene til at optage så meget sol, som muligt. Langt Tedo-floden finder du cirka ¾ af deres vinmarker og det er her, hvor de masseproducerer deres rød- og hvidvine. De bedste marker er gemt til portvinen for at sikre den høje kvalitet, år efter år. 

Douro er selv kendt for at være et vinområde i Portugal, som tiltrækker store vinproducenter. Historien i regionen går langt tilbage og de nyder især godt af det lidt bakkede landskab, krydret med floderne og fugtigheden. Dette er alt sammen med til at give Nieport gode betingelser for at dyrke en masse god vin. 

Hvilke typer vin producerer Niepoort?

Niepoort er mest kendt for deres portvine, men faktisk så bliver der også produceret både hvidvine og rødvine hos vinbonden. Det er dog en ting, som først er kommet til inden for de seneste 30 år, så det er stadig relativt nyt i deres lange historie. Deres rødvine ligger i midten af skalaen og ville kunne betegnes som medium til tørre rødvine. Derimod er deres hvidvine noget mere friske og elegante i smagen, men intet kommer i nærheden af deres portvine. 

Niepoorts portvine

Essensen af hele vinhuset er deres legendariske Niepoort portvin. Den har været blandt de bedste i verden igennem årtier og der er intet, som kan stoppe dem. De udvikler deres produktionsmetoder hvert eneste år, så du er sikret topkvalitet, årgang efter årgang. 

Klimaet i Portugal er skræddersyet til portvin, eller var det omvendt? De mange soltimer giver mulighed for at modne de blå druesorter til perfektion, og perfektion er der brug for, når man går efter at lave den bedste portvin i verden. 

Det mest fantastiske ved portvin er, at hvis de er produceret ordenligt, så har de faktisk ikke nogen udløbsdato. Det høje indhold af restsukker og tanniner er med til at give portvinene fra Niepoort mulighed for at udvikle fantastisk kompleksitet og smag over mange års lagring. 

Niepoort producerer tre forskellige kategorier af portvin:

  1. Hvid portvin
  2. Ruby (LBV) og Vintage portvin
  3. Tawny og Colheita portvin

Deres hvide portvine bliver ofte lavet på en blanding af Malvasia, Viosingo og Gouceio-druer, som er med til at gøre de hvide portvine perfekte til aperitif eller desserten. Hvide portvine er generelt et sjældent syn, men her har de gjort noget ekstra ud af det. Processen til at producere hvide portvine er også noget mere krævende, og derfor vil Nieport gerne gøre det ekstra, for at skabe en vidunderlig oplevelse.

Ruby(LBV) og vintage portvine fra Niepoort er til gengæld lavet på friske, blå druesorter, hvor vinen bliver lagret i store kar uden særlig meget ilt. Det er også i denne kategori, hvor du finder de portvine fra Niepoort, som har det største potentiale til at blive lagret i årtier! Hvis du er til investeringer i portvin, så det der her muligheder for at lave nogle gode køb. 

Sidst, med ikke mindst, har vi deres Tawny portvine. Niepoort laver dem klar til at blive drukket i en relativt ung alder, så det er her du skal starte, hvis din tålmodighed ikke holder til flere årtier. Ved at drikke dem unge får du også en anderledes, men stadig fantastisk smagsoplevelse end ved Ruby og Vintage. Tawny portvine fra Niepoort er ofte bløde, uden for mange tanniner og i en god balance, hvilket giver en god oplevelse i munden.

Biodynamisk vin fra Nieport- Sådan gør de:

Niepoort slår sig også på at optimere produktionen efter de biodynamiske principper. Her er de med til at holde naturen i balance og sikre en bæredygtig produktion, så de kan blive ved i mange år fremad. De værner om deres natur og ved godt, at de skylder nature alt i forhold til at kunne producere gode vine. 

Hos Niepoort bliver komposten til afgrøderne produceret på gården af deres egne materialer. Vinstokkene er plantet med en vis afstand, så der også er plads til biodiversiteten på marken, hvor andre planter kan vokse imellem de historiske vinstokke. Biodiversiteten er også med til at opretholde dyrelivet i området, hvilket kun påvirker Niepoort i en positiv retning. Generelt er kravene til økologiske vine meget høj, men Niepoort har alligevel formået at producere en økologisk vintage portvin, som er blevet anderkendt af de portugisiske myndigheder. 

Biodynamisk vin er noget, som man sjældent ser i denne tid, da kravene er høje og det er en langsigtet investering af omdanne sit landbrug til denne type. Niepoort har derfor endnu en grund til at fortsætte deres fortrinlige arbejde med deres vine, så vi alle kan nyde en biodynamisk vin i ny og næ!