Udsigt over Emilia-Romagna

Emilia-Romagna - Adriaterhavets ven

I det nordlige Italien finder du den italienske vinregion Emilia-Romagna. Bologna er den største by i regionen og samtidig den største by. Emilia-Romagna er kendt for at være en mekka for foodies, som elsker mad af høj kvalitet og her er deres vin ingen undtagelse. Lambrusco kommer nemlig fra området, hvor vinen har fået et stort comeback. Hertil kan områder som Modena og Reggiano også nævnes som steder, hvor du finder både vin og mad i højeste kvalitet. Et sandt turistmekka for madelskerne.

Hvilke vin er Emilia-Romagna kendt for?

Lambrusco er en stor del af regionens kendetegn inden for vin. Med tre separate DOC’er har Lambrusco en stor plads i de vinelskende norditalienere. I alt finder du 21 forskellige DOC og DOCG’er i Emilia-Romagna, som geografisk spreder sig over hele regionen. Følgende appellationer er nævneværdige kandidater for Emilia-Romagna:

  • Colli Bolognesi Pignoletto DOCG
  • Romagna Albana DOCG
  • Lambrusco di Sorbara DOC
  • Bosco Eliceo DOC
  • Reno DOC
  • IGP Terre di Veleja

Regionen producerer masser af rød- og hvidvin, men der er en lille overvægt til hvidvinen, som bliver produceret i større mængder målt på antal af liter vin. Faktisk blev der i 2020 produceret 74 kasser vin i regionen, alle vine inklusiv, hvilket gør Emilia-Romagna til den tredje største vinproducerende region i Italien.

 

Emilia-Romagna

Forhandlere af vin fra Emilia-Romagna:

Jysk Vin logo
Winefamly logo
Den Sidste flaske logo
Buus Vine Logo
Emilia-Romagna bjerge

Hvilke druer bruger man mest i Emilia-Romagna regionen?

Emilia-Romagna er ikke som sådan kendt for at være en region, hvor én enkelt druesort dominerer vinmarkerne i stor stil. I det italienske vindistrikt finder du stor varietet bland vinstokkene. Druesorten Trebbiano fylder op mod 30% af den samlede produktion, hvor Lambusco og Sangiovese kommer ind på hhv. anden- og tredjepladsen med 18% og 16% af det totale vinoutput. Regionen bruger dog også mange andre sorter, så hold gerne øje med nichedruer fra Emilia-Romagna.

Nævneværdige druesorter i Emilia-Romagna

 

Hvad skal man se i Emilia-Romagna?

Madscenen i regionen er som sagt noget, som tiltrækker en hel masse turister hvert eneste år. Du finder fantastisk, lokalt, italiensk mad, som i årtier har været et af de bedste stedet i Italien. Hvis man er til natur, så er Parco regionale del Delta del Po en gigantisk park, som i 1999 kom på UNESCOs Verdensarvsliste for dens storslåede natur. Regionen er også kendt for byer, som Parma, hvor ost altid har været en stor del af kulturen. En ægte Parma-ost er noget, som alle burde prøve med et glas frisk hvidvin til. 

Som det sidste på vores liste skal vi også lige nævne byen Modena. Det var har det legendariske bilmærke Ferrari blev grundlagt og siden har der været fabrik i byen, hvilket har været med til at trække turister i årtier. Alt i alt er Emilia-Romagna en region, hvor alle interesser kan opleve noget og du kommer ikke til at mangle seværdigheder at se.

Vinmarker i Emilia-Romagna