Provence vin marker

Provence vin

Provence ligger lige syd for alperne i Frankrig og var den første region uden for Italien, som blev overtaget af romerne. Vinproduktionen i regionen kan dateres tilbage til 600 f.kr, hvor der er fundet sport fra grækerne, som grundlagde byen Marseille. Regionen Provence har produceret vin, siden romerne først kom over til Europa. Den mest populære og bemærkelsesværdige sort af vin produceret i dette område er roséen. I dag er op mod 80% af al vinen fra Provence rosévin, hvor hhv. rødvin og hvidvin kommer ind på anden- og tredjepladen.

Hvilke druesorter er de vigtigste i Provence? 

De vigtigste druesorter af Provence-vin er Grenache, Syrah, Cinsault og Mourvedre. Især Mourvedre bliver brugt i mange rose- og rødvine i regionen. Ofte ser man den også blandet med enten Grnache eller Cinsault. I regionen ser man også at både Cabernet Sauvignon og Syrah være på vej frem af, men de historiske og den gamle kerne af vinbønder synes ikke, at det er passende til regionen, da de kun bliver produceret for at please de mere internationale markeder. Der har igennem århundrederne har der været mange forskellige druesorter igennem regionen, så det er et sted, hvor der er blevet eksperimenteret og prøvet en masse forskellige kombinationer af vine.

 

Rosevin fra Provence

Forhandlere af Provence vin:

Den Sidste Flaske
Jysk Vin
Otto Suenson logo
Winefamly
Buus Vine
Vinregionen Provence

Hvordan er klimaet i Provence anderledes end Champagne?

Frankrig er et land, der er kendt for sit mangfoldige klima. Et af de bedste eksempler på denne mangfoldighed er Champagne og Provence. Den største forskel mellem de to regioner er vejrforholdene. Champagne har et tempereret klima med milde vintre og somre, mens Provence har et middelhavsklima med varme somre og milde vintre. Den anden forskel mellem Champagne og Provence er vegetationen, som også afhænger af de forskellige klimaer. Om sommeren har Provence flere blomster end Champagne, fordi det er varmere derovre. Om vinteren har Provence færre blomster end Champagne, fordi det bliver koldere derovre. Naturen spiller meget ind på smagen, dyrkningen og mulighederne for de forskellige vinregioner. Her får Provence især et udtryk af tørre vine, hvor Rosévin har været deres største vin igennem århundrede.

 

Hvad spiser man af mad til vin fra Provence?

Provence ligger helt ud til kysten i det sydøstlige Frankrig og derfor har der altid været fokus på at lave vin, som passer til maden fra regionen. Du finder mange vine, som passer godt til fisk og skaldyr. Provence har før i tiden haft store problemer med at blive udbredt til resten af Frankrig og verdenen, da meget af den lokalproducerede vin blev drukket af folk fra regionen. Det giver til gengæld super god mening, når vinene er lavet til maden, som regionen er kendt for.

Naturen i Provence, Frankrig