Amerikansk vin

Amerikansk vin

Amerikansk vin er en nylig udvikling. De er ikke så kendte som europæiske vine, men de begynder at indhente det. De bedste amerikanske vine er lavet af druer, der vokser i den vestlige del af landet. De har en mere robust smag end europæiske vine, og de koster normalt også mindre. Den første drue, der blev dyrket i Nordamerika, var Concord-druen, som er en drue, der har en saftig, sød smag. Det er også en af de mest populære druer dyrket i Nordamerika og rundt om i verden.

Hvilke typer vin findes der i USA?

USA har over 100.000 hektar vinmarker, der producerer over 300 millioner gallons vin hvert år. Der findes mange forskellige typer vin i Amerika i forskellige regioner med forskellige klimaer. Den mest kendte type er den californiske vin. Den californiske vin har mange varianter og smag at tilbyde, hvor nogle er sødere end andre. Nogle af de mest populære vine fra denne region er Chardonnay, Cabernet Sauvignon og Pinot Noir. Derimod er New York-vinen mere tør og har en højere alkoholprocent. Nogle af de vine, der kommer fra denne region, er Merlot, Syrah og Cabernet Sauvignon. Endelig er der Washington, som producerer hovedsageligt hvidvine såsom Chardonnay eller Riesling.

 

Vin fra USA

Forhandlere af amerikansk vin:

Amerikansk vin på tagtop

Hvad er nogle af USAs mest populære vine?

USA er et land, der er kendt for sit mangfoldige udvalg af vine. Denne mangfoldighed er et resultat af landets varierede landskab og forskellige klimaer. Der er mange faktorer, der bidrager til populariteten af amerikanske vine. Det vigtigste er selvfølgelig kvaliteten og smagen. Vinfremstillingsprocessen i Amerika er helt anderledes end andre lande, da de bruger meget flere egetræsfade end andre vinproducerende nationer.

Druer dyrket i Amerika er ofte mere sure end dem, der dyrkes andre steder, hvilket gør dem mere populære blandt amerikanere, der kan lide, at deres vine smager mindre sødt og frugtagtigt. En anden faktor, der spiller ind på, hvor populære amerikanske vine er, er, hvor meget de koster per flaske. Sammenlignet med andre typer vine er amerikanske vine relativt meget mere overkommelige.

 

Hvad er historien bag amerikansk vin?

Amerikanske vinforbrugere foretrækker ofte hvide og roséer, fordi de smager mindre sødt og frugtigt end røde. Amerikanske vingårde sælger en stor del af deres vin i disse to stilarter, men de laver også røde. Rosé er den mest populære vinstil i Amerika på grund af dets relative overkommelighed. Vinfremstilling i Amerika begyndte i 1624, med den første registrerede vinproduktion i New Amsterdam (nu kendt som New York City). Men på trods af at have en historie med vinfremstilling så langt tilbage som den dato, var det først i 1812, da Missouri blev den anden stat til at producere vin kommercielt.

Vinstokke til amerikansk vin

De 10 mest producerende vinstater i USA i 2022:

  1. Californien – 2.500 mio liter
  2. Washington – 154 mio liter
  3. New York – 105 mio liter
  4. Pennsylvanien – 46 mio liter
  5. Oregon – 44 mio liter
  6. Ohio – 22 mio liter
  7. Michigan – 9,7 mio liter
  8. Kentucky – 8,2 mio liter
  9. Vermont – 8,2 mio liter
  10. Virginia – 8,1 mio liter

Især Californien har i de seneste årtier opnået stor anerkendelse for deres topvine. Det er helt sikkert den stat i USA, som laver de bedste vine. Dertil er det også den stat, som klart producerer mest vin i USA, baseret på antallet af liter vin, som kommer ud af den solrige stat i det vestlige USA. 

Californien har stor andel i at amerikansk vin er kommet så meget på langkortet, hvor det traditionelt set har været Europa, som har siddet på magten. I Danmark elsker vi især en god Zinfandel til maden. 

Amerikanske vine er stadig undervurderet

Selvom USA er et land med en stor historie, så dukker der stadig nogle fantastiske fortællinger op i det stortbefolkede land. Vin, især på kysterne, har fået en kæmpe plads i mange europæers hjerter med deres gode smage, store produktioner, lette tilgængelighed og relativt lave priser. 

Amerikansk rødvin

Den første vin, som vandt indpas i den amerikanske vinproduktion, var rødvinen. I dag finder du druesorter, som har fået deres egne afarter og dermed også deres egne navne i USA. Zinfandel er et godt eksempel på en druesort, som i dag er kendetegnet med USA. Både på øst- og vestkysten af USA finder du forskellige slags amerikanske rødvine, men hvis du vil finde det bedste af den røde type, så skal du til det nordvestlige USA. I staterne Oregon og Washington har de formået at løfte rødvinen til et helt nyt sted. Det specielle ved amerikansk vin er, at der ikke er nogle begrænsninger for hvordan man må blande druerne og vinene, som man ser i det konservative Europa. Det giver mulighed for at prøve nye veje, og det har de lykkedes med i det nordvestlige.

Amerikansk hvidvin

Hvidvin fra USA har efterhånden også fået et godt rygte. Nogle vil mene, at det stadig er dårligere en realiteten, men det skal de nok komme efter. Amerikansk hvidvin holder sig faktisk tæt op af fransk hvidvin i forhold til valg af druer. Chardonnay og riesling er stadig favoritter, men Zinfandel, som er en blå druesort, har faktisk også sneget sig op i toppen af yndlingsdruer fra USA.