Tysk vin i kasser

Tysk vin

Tysk vine er resultatet af en lang og kompleks proces. For eksempel er vin lavet af druer, og druer i Tyskland dyrkes i en bred vifte af klimaer. Denne mangfoldighed resulterer i vine med mange forskellige smage og stilarter. Historien om tysk vin begynder med dens geografi. Landet er blevet formet af sit klima, terræn, jordbund og vegetation siden istiden begyndte at trække sig tilbage for omkring 10.000 år siden. Landets varierede topografi skaber forskellige betingelser for druedyrkning, hvilket har ført til et stort udvalg af vine med mange forskellige smage og stilarter.

Hvad er historien om tysk vinproduktion?

Historien om tysk vinproduktion er ret gammel. Det startede med romerne, der bragte deres viden om vin til regionen. De første dokumenterede beviser for vindyrkning i Tyskland kan findes i den middelalderlige Codex Manesse, et manuskript fra 1340.

I det 17. århundrede forbedrede Frankrigs Kong Ludvig XIV og hans minister Jean-Baptiste Colbert den franske vinproduktion i høj grad ved at udvikle et meget regimenteret system for vinmarksklassificering og tilføje nogle af de bedste vinmarker til deres lands kronland. I modsætning hertil blev den tyske vinproduktion hæmmet af manglende interesse fra magthaverne og fravær af bred investering i vindyrkning.

 

Tysk vin med ost og brød

Forhandlere af tysk vin:

Tyske vinstokke

Hvad er de forskellige typer vine, der kan produceres i Tyskland?

Tyske vine er kendt for deres variation og kvalitet. Der er mange typer vine, der kan produceres i Tyskland på grund af den rige jord, klima og geografi.

Den mest almindelige type vin, der produceres i Tyskland, er hvidvinen. Den er lavet af druer, der høstes, efter at drueskallerne er fjernet. Her er de mest populære druer i Tyskland Riesling og Müller-Thurgau. Den anden type vin, der produceres i Tyskland, er rødvinen, som er lavet af druer, der ikke er blevet flået, før de er høstet.

Der er stor forskel på de forskellige vinregioner i Tyskland, hvor klimaet betyder en stor del for vinproduktionen i Tyskland. Vine fra Tyskland kan nemlig variere meget afhængig af om det er fra en region fra nord eller syd. Traditionelt set så er tyske vine bedst i regionerne ved grænserne til f.eks. Frankrig eller Østrig. 

 

Hvordan kategoriseres tyske vine typisk?

Tyske vine er typisk kategoriseret i følgende kategorier:

1) Kvalitetsvine: Disse vine er produceret med et højt niveau af omhu og kvalitet. De er typisk lavet af de bedste druer, har udsøgt smag og aroma og er ofte højere prissat end andre tyske vine.

2) Regionale vine: Disse typer af tysk vin afspejler de særlige karakteristika ved den region, hvor de blev produceret. De kan være enten hvide eller røde afhængigt af klimaet i den pågældende region.

3) Masseproduceret vin: Denne type tysk vin er normalt masseproduceret i store mængder af store producenter. De er ikke så dyre som kvalitetsvine eller regionale vine, men de har ikke desto mindre en god smag.

Tysk vinby

Der er mange ligheder mellem tyske vine og franske vine, men der er også nogle forskelle.

Den største forskel mellem de to er, at franske vine normalt er rigere i farve og har en mere frugtagtig smag. De tyske vine har en lysere farve og har en tendens til at være sødere med færre tanniner.

Tysk mousserende vin kaldes for Sekt. Lige som så mange andre vinlande, så har tyske vine også deres kendetegn. Netop her finder du ofte enten helt tørre eller helt søde mousserende tyske vine. 

I et så stor land, som Tyskland kan man producere store mængder af vin. Derfor er tyske vine også ofte eksporteret til andre lande. Den mest eksporterede tyske vin er en klassiker i de danske hjem, nemlig Black Tower vin. Du finder den i alverdens varianter, men herhjemme er det deres Pinot Noir eller Riesling, som oftest ender på køkkenbordet. Du finder dem nemlig i stor til i de tyske grænseshops, hvor de bliver købt ind i 3 liters bag-in-box. 

Tyske vine

I et så stort land som Tyskland er der også stor forskel på vinene. Tyskland er endda så stort, at der er regionale forskelle fra nord til syd, hvor man ser flere vine og vintyper i det varmere syd. Læg især mærke til kendetegnene ved de forskellige kategorier inden du går ud og køber tysk vin. En af de mest velkendte tyske vinmærker er dog Black Tower. Den har været købt i store mængder i grænsehandlen og har i de sidste 10 år været en favorit og klassiker for mange danskere. Det er det mest eksporterede vinmærke fra Tyskland og har været med til at løfte tysk vins image opad blandt den brede befolkning. 

Tysk rødvin

Rødvin står for cirka en tredjedel af de plantede vinstokke i Tyskland. Tysk rødvin er derfor også en stor andel af det samlede rødvinsudbud i Europa. I Tyskland er det især Spätburgunder, som egentlig bare er den tyske version af Pinot Noir, som fylder allermest. Du finder ofte tyske rødvin fra Baden-regionen, hvor de har specialiseret sig i at lave kvalitetsrødvin. Dette hænger også sammen med, at Baden ligger i det sydtyske, hvor der er flere solskinstimer i løbet af året og derfor bedre mulighed for de blå druesorter at modne. Spätburgunder er ofte kraftige i smagen med en stor krop og masser af aromaer i duften. Det er helt klart en rødvin, som skal iltes inden den drikkes. 

Tyske rødvin er generelt lidt undervurderet, da mange kender tysk vin for at være gode hvidvine, men det kommer vi tilbage til om lidt.

Tysk hvidvin

Tyske hvidvin har trukket vinlandet op i en liga for sig selv. Der findes intet som tyske hvidvine, som kan få en god sommerdag på terrasen til at blive bedre. Du finder friske, skarpe og søde hvidvine i det store land, men der er især nogle enkelte druesorter, som Tyskland er kendt for:

Riesling

Druen er den mest plantede i landet, hvor du finder tyske hvidvine, som ligger i den absolutte verdenselite. Det fantastiske ved denne drue er, at den er utrolig alsidig og kan bruges til forskellige typer hvidvine. Man mener, at druen, som i dag er bredt ud over hele verden og bruge på forskellige kontinenter, har sit udspring fra floden Rhinen. Derfor er druen også blevet dyrket i Tyskland længere tid end noget andet land. Man skal dog være forsigtig med at dyrke druen, da den har tendens til at være en smule skrøbelig over for sygdomme, hvor især råd har en tendens til at ødelægge vinstokke. 

Muller Thurgau

Den næstmest plantede grønne druesort til hvidvin i Tyskland. Druen bliver ofte brugt til at lave Liebfraumilch, som bliver solgt i enorme mængder i hele verden. Mange har måske prøvet at købe en Liebfraumilch i den lokale Rema 1000. Muller Thurgau bliver sågar også brugt til at lave mousserende vine, samt tyske hvidvine, som både kommer i tørre og søde udgaver.