Spansk rødvin
Når vi taler om spanske rødvine, så er det svært at komme udenom den generelle kvalitet og specielle smage og aromaer. Spansk rødvin er en af de dominerende faktorer inden for de bedste rødvin i verden og det er især her, at spansk vin slår igennem på verdensscenen. Spanien er et historisk land i forhold til produktion af vin og du finder derfor mange spanke rødvine, som ligger i den absolutte verdenstop.
Hvorfor er spansk rødvin så specielt?
Historisk set så er spansk rødvin på højde med både rødvine fra Italien og Frankrig. Spanien har nogle klimamæssige forhold, som gør, at landet kan producere fantastiske, spanske rødvine på stribe. Der findes mange distrikter og regioner i Spanien, hvor de har fået deres egne, unikke vintyper, som alle er beskyttet af den fælles Europæiske Vinlov.
Selvom spansk rødvin er unik, så er der også underkategorier rundt omkring i landet. De geografiske forhold og forskelle gør, at Spanien er et meget alsidig land til at producere rødvin i. Du finder mere varme i syden, som kan give druerne de nødvendige solskinstimer til at modne, samtidig med at du finder fugtigere klimaer i f.eks. det nordøstlige Spanien, hvor man ved kysten har Atlanterhavet.
Forhandlere af spansk rødvin:
Spansk rødvin – Sådan genkender du dem
Der findes mange forskellige typer, druer og producenter, som er kendte inden for spanske rødvine. Derfor giver vi dig også et overblik hvad du skal være opmærksom på med de lækre rødvine fra Spanien.
Hvilke områder er mest kendt for spanske rødvine?
Hvis du skal finde en god rødvin fra Spanien, så er det svært at komme udenom regionerne Rioja, La Mancha, Priorat og Jumilla. Her finder du de mest gængse rødvine, som mange i Danmark kender særdeles godt. Hold godt øje med deres klassifikationer på vinetiketterne, da de er med til at give et nys omkring vinens generelle kvalitet. Det er altid svært at vide, om man kan lide en bestemt vin, men hvis man køber spanske rødvine, som er klassificeret som Gran Reserva, så er man sikker på at få en rødvin, som skal efterleve en masse forskellige krav for at sikre kvaliteten. Hold også øje med spanske rødvine, som bærer mærkatet vino joven eller sin cranza, da de ofte har lagret i længere tid end vine uden.
Hvilke druer bruger man oftest i spansk rødvin?
Udvalget af druer i spanske rødvine er så stort, som landet er. Der findes mange forskellige druesorter, som bruges produktionen, men der er helt klart nogle specifikke sorter, som skiller sig ud i smag, mængde og udbredelse:
Tempranillo
En druesort, som du ofte finder i Rioja, hvor den i stor stil bliver brugt i spanske rødvine. Kendt for sin smag og aromaer af kirsebær, med undernoter af vanilje og chokolade. En klar pleaser hos mange, som ikke kan lide for kraftige rødvine.
Pinot Noir
En verdensudbredt vindrue, som også har stort indtryk i spanske rødvine. Smagsnoter af røde bær giver den en særdeles behagelig oplevelse til vindrikkeren. Her får du ofte en vin, som er lidt lettere i udtrykket.
Monastrell
Også en af Spanien store, blå druesorter – Smag af bær og frugt giver den en let aroma, hvor smagsindtrykket ofte er kort, men godt. Ofte er spanske rødvine lavet på Monastrell lidt til den tørre side, hvor du hellere ikke får vanvittig meget syre.
Derfor er spanske rødvine så gode
Klassificeringer gør det nemmere at finde kvalitet
Spanien har lige som mange af de andre store lande lavet en national vinlov, som dikterer hvad man må kalde de forskellige slags vine. Der er forskellige krav til klassifikationerne, som vinbønder skal overholde for at kalde deres spanske rødvine for noget bestemt. Iblandt den spanske vinlov er der især 3 klassifikationer, som du skal holde øje med og ofte ser med spanske rødvine:
Denominación de Origen Calidicada (DOC)
DOC er den øverste klassificering i Spanien. Her skal man have lavet gode spanske rødvine i mange år i træk. Faktisk skal man som vinproducent i Spanien have holdt den næsthøjeste kvalifikation, DO, i minimum 10 år for at kunne komme i betragtning til DOC. Dermed er det kun de fineste vinbønder, som formår at kalde deres rødvine for DOC i Spanien. Af kendte områder for spanske rødvine er Priorat og Rioja. Det er i disse områder, hvor de laver de bedste spanske rødvine. Udover at have holdt kvalitetsstemplet DO i 10 år, så er der også begrænsninger for hvilke druer, som må bruges i produktionen. Dette er også med til at gøre det sværere at opnå den højeste anerkendelse for spanske rødvine.
Denominación de Origen (DO)
DO er den næsthøjeste kvalificering for de spanske rødvine. Under denne kategori af spanske rødvine er der enkelte krav til hvilke druesorter, der må bruges i de forskellige DO’er og hvor stort et udbytte der må komme pr. mark. Uanset hvad, så er DO et kvalitetsstempel, som mange vine ville ønske at få.
Vino de la Tierra (VdlT)
Vino de la Tierra, eller bedre kendt som VdlT, er egentlig bare det, som vi på dansk ville kalde landets vin. Her er et af de få krav, at alle druerne kommer fra Spanien af og dermed laver en god, klassisk spansk rødvin. Her er du i hvert fald sikker på hvilken region, som vinen kommer fra, da man også gerne må sætte dette mærkat på rødvinen.
De bedste spanske rødvine finder du ofte fra Rioja og Priorat. Vinhuset Ferrer Bobet i Priorat har i årevis lavet spanske rødvine i allerhøjeste klasse. Derudover finder du også topvine fra Spanien i den nordlige del, hvor Bodegas Roda holder til i Rioja.
Her i Danmark er der en lang række forhandlere, som altid har gode tilbud på spanske rødvine. Vi har samlet et liste over de bedste forhandlere her på Druestok, så du kan tilbud på spansk rødvin, nemt og hurtigt.