Arneis druer

Arneis vin - Grøn druesort fra Italien

Arneis er ikke kendt af så mange i de danske hjem. Før i tiden blev den brugt til at lave blandingsvin sammen med druen Nebbiolo. Derudover var det en tendens at lave søde vine med Arneis, men det krævede også, at man havde andre druer at blande med, da den ikke blev brugt selv. I dag finder du oftere og oftere vin fra Piemonte lavet på Arneis, men her bliver de brugt alene, hvilket giver flotte og tørre hvidvine.

Arneis druen bliver brugt i stor stil i Italien

Den italienske drue Arneis bliver brugt i stor stil i Italien, hvor regionen Piemonte er hovedsæde for denne grønne druesort. Du finder en stor koncentration af Arneis i Roero ved Alba, selvom den i kvantitet ikke kommer i nærheden af de største druer i Piemonte. Arneis er stadig en niche-drue, men relativt set til den samlede produktion af druen, så er det en meget stor koncentration i Roero.

Vingård i Piemonte

Forhandlere af Arneis vin:

Jysk Vin logo
Winefamly logo
Den Sidste flaske logo
Buus Vine Logo
Vinmark med blå himmel

Udvalgte producenter elsker Arneis druen

I Piemonte finder du en håndfuld af producenter, som elsker druen! Den har endda præget vinregionen så meget, at den har fået sin egen DOCG-status, hvor den skal opretholde en masse krav ift. produktionen for at må bruge mærket “Arneis vin” på flaskerne. Producenter som Malvira, Mauro Molino og Ceretto bruger i dag druen til at lave enkeltstående vine, som ofte er tørre hvidvine. Arneis vine passer ofte godt til let mad, hvor der ikke er så meget smæk for skillingen i smagen, men hvor en tør hvidvin kan komplimentere smagene perfekt. 

Klassens slyngel – Arneis historie

Arneis har en lang historien inden for vinproduktion i Italien. Du kan finde spor af druesorten helt tilbage til oldtiden, selvom den ikke er særlig udbredt i dag, så har den været stor i Piemonte for mange hundrede år siden. Vine lavet på Arneis har ofte delikate og friske smage og aromaer, dertil ofte krydret med lidt urteindtryk. Vinene bliver ofte meget harmoniske selvom de er lavet på 100% Arneis, dog kan man altid finde lidt bitterhed fra druen. 

Kært barn har mange navne og Arneis er ikke en undtagelse på denne fantastiske regel. Den lokale dialekt i Piemonte oversætter navnet Arneis til “ballademager” eller “slyngel”. Dette kommer fra produktion og dyrkning af druen for mange hundrede år siden, hvor Arneis druen var svær at styre, uberegnelig og uforudsigelig i helbred og udbytte.

Arneis, som er en grøn druesort