Rioja vinregionen

Rioja vin

Rioja-regionen i Spanien er kendt for sin exceptionelle vinproduktion, særligt for sine røde vine. De første vinmarker blev plantet der i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet, inspireret af franske vinproduktionsmetoder. De lokale kaldte hurtigt regionen for "rødvinenes land" på grund af den høje kvalitet og mængde af rødvin, der blev produceret. Rioja oplevede også en betydelig produktion af sherryvin, men i 1909 ramte katastrofen. En alvorlig frost ødelagde de fleste af vinmarkerne, hvilket tvang vinbønderne til at genplante og genopbygge deres produktion næsten fra bunden. Dette tilbageslag blev dog vendt til en mulighed for at forbedre og modernisere vinproduktionen. I dag er Rioja-vine kendt for deres unikke smag og kvalitet, ofte karakteriseret ved brug af Tempranillo-druen og aldring i egefade. Regionen er inddelt i tre underområder: Rioja Alta, Rioja Alavesa og Rioja Oriental, hver med sine egne terroir-karakteristika, der bidrager til vinenes kompleksitet. For vinentusiaster er kendskabet til Riojas vinhistorie og nuancer ofte lige så udfordrende og tilfredsstillende som et avanceret krydsord, hvor hver drue, årgang og produktionsmetode repræsenterer et nyt ord at opdage.

Hvordan smager vinene fra Rioja?

Vinene fra Rioja, Spanien er kendt for deres dristige, krydrede smag. Regionen ligger i den nordvestlige del af Spanien på et plateau ved fødderne af de Cantabriske bjerge. Vinmarkerne er plantet på kalkholdig jord, og mange producenter følger økologiske landbrugsmetoder. Vinene er overvejende røde, men der produceres også hvid og rosé. I Rioja bliver de tørre rødvine normalt blandet med søde vine for at producere en række forskellige stilarter. Det kendertegner Rioja, som en vinregion, der tør at gøre nye ting, hvilket også har været med til at sætte dem på verdenskortet over en lang årrække.

 

Rioja

Forhandlere af vin fra Rioja:

Den Sidste Flaske
Jysk Vin
Otto Suenson logo
Winefamly
Buus Vine
Blomster i den spanske region Rioja

Hvor lang tid har man lavet vin i Rioja?

Vinens historie i Rioja-regionen går tilbage til romertiden. I år 43 e.Kr. blev to romerske kolonier grundlagt i Cenicero og Calahorra. I begge disse kolonier blev der plantet vinmarker og produceret vin. Vinene blev transporteret på vogne til andre regioner, hvor de ville blive solgt, såsom Rom eller Lusitania. Historikken taler for sig selv. Rioja vin er legendariske i både spanske, men også generellt historiske sammenhænge.

 

Hvilke druer bruger man til vin i Rioja?

Rioja er et vinområde i det nordlige Spanien. Regionen består af tre underregioner: Rioja Alta, Rioja Baja og Rioja Alavesa. I 2009 fik regionen DO-status, hvilket betyder at vin fra egnen får en særlig status blandt andre vine. Dertil kommer der nogle krav, som de bestemte vin skal efterleve, for at må kalde sig en DO-vin. Der er tre druesorter, der bruges til at lave vin i dette område: Tempranillo, Mazuelo og Graciano.

Vin lagret i egetræstønder