Brunello vin

Brunello vin

Brunello vin er en vin lavet på Sangiovese-druen og dyrket i regionen Toscana i Italien. Det er en af de mest berømte vine i Italien og er blevet produceret i århundreder. Den ligger under den italienske vinlov, hvor der er særdeles høje krav til hvordan den laves, før vinbønderne må klassificere og markedsføre den som en Brunello vin. Vinene er opkaldt efter byen, hvor de produceres, Brunello di Montalcino. Brunellovinen lagres typisk i fem eller seks år, før den kan sælges. Ældningsprocessen foregår i store tønder kaldet barriques, som er lavet af fransk egetræ og kun bruges til dette formål. Ældningsprocessen sker sideløbende med en sekundær gæring, der giver vinen dens dybe, rige smag.

Hvad er de forskellige typer Brunello vin?

Der er forskellige typer Brunello-vine, der produceres i regionen. De mest almindelige typer er:

  • Brunello di Montalcino (lavet af druer dyrket i Montalcino)

  • Brunello di Montalcino Riserva (lavet af druer dyrket i Montalcino og lagret i mindst tre år)

  • Brunello di Montalcino Superiore Riserva (lavet af druer dyrket i Montalcino og lagret i mindst fire år)

Den første type Brunello-vine er den, der kun er fremstillet med druesorten Sangiovese, men den har en lavere alkoholindhold. Den anden type Brunello-vin, der laves i Montalcino, laves kun med druesorten Sangiovese, men den er lagret i tre år og har et højere alkoholindhold. Den tredje type Brunello-vin, der fremstilles i Montalcino, laves kun med druesorterne Sangiovese og Nebbiolo, men den er lagret på egetræsfade. Der er også andre typer Brunello-vin produceret uden for Montalcino, herunder vine lavet af druesorten Nebbiolo, som er mere potent og garvesyre end Sangiovese-druen.

 

Vindruer til Brunello vin

Forhandlere af Brunello vin:

Vinmark i Italien

Hvornår begyndte man at lave Brunello vin?

I 1875 blev Brunello-vinen første gang produceret i Montalcino. Vinen er opkaldt efter Brunelleschi-familien, der oprindeligt grundlagde vingården. Brunelleschi-familien havde en lang tradition for at producere vin i Montalcino. De havde en lille vingård, og de lavede vin til sig selv og deres nære venner og slægtninge. I 1875 besluttede de at begynde at sælge deres vine til kunder udefra. De begyndte med at eksportere dem til Frankrig, hvor de blev mødt med stor succes.

Brunello-vinenes popularitet kan tilskrives smagen og ældningsprocessen. Smagen kommer fra det høje tanninindhold i druerne, som også giver mulighed for ældning over tid.

 

Er Brunello vin god til begyndere?

Brunellovin er et godt valg for begyndere, fordi den ikke er for dyr og har en blød smag. Det kan serveres ved enhver lejlighed, herunder bryllupper, middage og fester. Mange beskriver Brunello som en rigtig god madvin, da den passer til mange forskellige retter og ingredienser. Som ny i vinverden er det ikke et dårligt sted at starte, da man altid kan forvente kvalitet og man bliver ikke skræmt af fancy tillægsord omkring aromaer og smage. Du får en god vin, som du helt sikker vil synes om. 

Vi skal ikke tænke på Brunello-vin som en dyr drik, som kun de rige har råd til. Det er overkommeligt og har en meget blød smag. Brunello kan man ofte købe i diverse supermarkeder, da vinen bliver produceret i store mængder. I Danmark er mange især glad for at drikke vinen, hele året rundt. 

Tårn i Italien til vin

Brunello vin er ofte karakteriseret af deres dufte og smage af røde bær. Jordbær, hindbær og kirsebær finder man ofte i disse italienske rødvine, som også skal opretholde en lang række krav. Dertil finder du også ofte en undersmag af vanilje, da de skal lagres på fade, hvor de tiltrækker denne smag. 

Brunello er en madvin, som italienerne elsker at drikke til f.eks. kødretter. Der er godt med smag i vinen, som ofte skal have lidt modspil for ikke at overdøve maden. Prøv Brunello vin med f.eks, en god bøf, oksesteg eller den italienske klassiker Porchetta.